Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Prezidents aicina uz aktīvākām rūpēm par bērniem bez vecāku gādības

“Bērnu interesēm un vajadzībām beidzot ir jābūt uzmanības centrā. Valsts un pašvaldības nedrīkst uzturēt institūciju sistēmu, kas nenodrošina bērnu pilnvērtīgu un harmonisku attīstību”, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pirmdien tiekoties ar labklājības ministru Jāni Reiru (Vienotība).

“Ir nepieciešama aktīvāka atbildīgo institūciju rīcība, lai valsts pildītu tās pienākumu īpaši rūpēties par bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības. Ikvienam bērnam ir jādod iespēja uzaugt ģimenē vai ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos,” teica Raimonds Vējonis.

Jāatgādina, ka pagājušā nedēļā nāca gaismā stāsti par nežēlīgu attieksmi pret bērniem Jelgavas bērnu namā

Sarunas gaitā Valsts prezidents izvaicāja labklājības ministru par deinstitucionalizācijas procesa gaitu un panākto progresu, lai bērnunamu vietā veidotu bērnu vajadzībām atbilstošus sabiedrībā balstītus pakalpojumus, sniegtu nepieciešamo atbalstu audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem, kā arī palielinātu to skaitu.

"Deinstitucionalizācijas procesu nepieciešams vadīt un uzraudzīt. Svarīgi, lai deinstitucionalizācijai paredzētie Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi stiprinātu ģimeniskās ārpusģimenes aprūpes formas, kā arī palielinātu tām pieejamo atbalstu", sacīja Raimonds Vējonis.

Amatpersonas arī pārrunāja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par notikumiem Jelgavas bērnunamā. Valsts prezidents uzsvēra, ka atbildīgajām institūcijām ir jādara viss iespējamais, lai medijos aprakstītie pārkāpumi nevarētu notikt nevienā no Latvijas bērnu aprūpes centriem.

Valsts prezidents un labklājības ministrs bija vienisprātis, ka bērnunamiem ir jāpaliek pagātnē. Tam nepieciešama gan valsts mērķtiecīga politika, gan arī vienota izpratne pašvaldībās un sabiedrībā kopumā. Valsts prezidents aicināja labklājības ministru aktīvāk skaidrot bērnu tiesību un ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu interešu jautājumus pašvaldībām un plašākai sabiedrībai.

 

Top komentāri

Audžuvecākiem nav sociālo garantiju
A
Valsts par aizbildņiem un audžuvecākiem neveic sociālās iemaksas, tādēļ audžuvecākiem nav sociālo garantiju. Bet Vējonis, tā vietā lai nāktu ar likumdošanas iniciatīvu, lai novērstu šo prettiesisko situāciju, tikai uz kaut ko aicina. Kaut kā tā nenopietni viņa līmenim.
Bērniem aizbildnībā ir maza uzturna
B
Bērniem aizbildnībā ir nesamērīgi maza uzturnauda. Priekš viņiem maksā tikai pusi no bērnam nepieciešamā minimālā uzturnaudas apmēra. Bet Vējonis, tā vietā lai nāktu ar likumdošanas iniciatīvu, lai novērstu šo prettiesisko situāciju, tikai uz kaut ko aicina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas