Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prokuratūra lūdz EP prezidentam izskatīt imunitātes atcelšanu Ušakovam

Latvijas prokuratūra nosūtījusi lūgumu Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam izskatīt jautājumu par imunitātes atcelšanu Eiropas Parlamenta (EP) deputātam Nilam Ušakovam (S) kriminālvajāšanas sākšanai, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Jau ziņots, ka nesen Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par grāmatas izskata aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu rosinājis Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt bijušo Rīgas mēru, patreizējo EP deputātu Ušakovu.

KNAB izplatītajā paziņojumā nav minēts personas vārds, taču birojs norāda, ka saskaņā ar krimināllietas materiāliem persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

2019.gada janvārī, veicot procesuālās darbības kriminālprocesā, KNAB Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem. KNAB veica kratīšanu arī Ušakova dzīvesvietā.

Pats Ušakovs sociālajā tīklā Facebook iepriekš norādījis, ka izņemtā ierīce bijusi "paštaisīta ierakstoša ierīce", kas atradusies plauktā.

"Kā es sapratu no apraksta, runa ir par līmētu albumu, kurā bija iebūvēti kamera un mikrofons," skaidroja Ušakovs. Viņš tika apgalvojis, ka ierīces atrašanās kabinetā viņam radījusi izbrīnu.

Krimināllikums paredz atbildību par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu. Speciālās ierīces pēc savas būtības ir tādas ierīces, kuru tiesiska izmantošana atļauta tikai izmeklēšanas iestādēm un specdienestiem, un šo ierīču aprite fiziskām personām ir aizliegta.

Operatīvās darbības likumā skaidrots, ka operatīvās darbības pasākumi ir, piemēram, personas izsekošana, korespondences kontrole, publiski nepieejamas vietas videonovērošana un sarunu noklausīšanās.

Ušakova videonovērošanas ierīces lietu KNAB sāka 2019.gada 7.oktobrī, izdalot to no Rīgas satiksmes transportlīdzekļu iepirkumu lietas.

Krimināllikums par minēto nodarījumu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele pērn aģentūrai LETA vispārīgi skaidroja, ka ja kādas Eiropas Savienības dalībvalsts tiesībsargājošai institūcijai ir aizdomas, ka deputāts dalībvalstī ir paveicis noziegumu, pret EP deputātu jāattiecas tāpat kā pret konkrētās dalībvalsts parlamenta deputātu.

"Parasti tas nozīmē, ka jāprasa EP imunitātes atcelšana. Tad EP Juridisko jautājumu komiteja nāk ar rekomendācijām EP balsojumam. Ja konkrētā lieta neskar EP deputāta darbu, piemēram, izteikumus vai balsojumu, imunitāte tiek atcelta," skaidroja Rībele.

EP mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka pie EP deputātiem nevar veikt izmeklēšanas darbības, viņus nevar aizturēt vai uzsākt tiesvedību sakarā ar viedokli, ko viņi pauduši, vai balsojumu, ko viņi veikuši, pildot EP deputāta pienākumus. Proti, EP pārliecinās, vai ierosinātā lieta nav politiski motivēta.

Izņēmuma kārtā imunitāte nav spēkā, ja deputāts tiek pieķerts nozieguma brīdī.

Arī pēc imunitātes atcelšanas EP deputāts ir tiesīgs saglabāt savu amata vietu, jo deputāta pilnvaras ir dalībvalsts piešķirtas pilnvaras, un tās nevar atņemt neviena cita iestāde.

"Turklāt EP deputāta imunitātes atcelšana nenozīmē, ka deputāts tiek atzīts par "vainīgu". Tā tikai ļauj valsts tiesu iestādēm sākt izmeklēšanu vai tiesvedību. Tā kā EP deputāti ir ievēlēti saskaņā ar valsts vēlēšanu tiesību aktu, ja EP deputāts tiek atzīts par vainīgu noziedzīgā nodarījumā, dalībvalsts iestādēm ir jālemj, vai viņš līdz ar to zaudē savas pilnvaras," teikts EP mājaslapā pieejamajā informācijā.

2019.gada aprīlī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atstādināja Ušakovu no Rīgas mēra amata.

Ušakovs kandidēja 2019.gada EP vēlēšanās un maijā, jau pēc ievēlēšanas parlamentā, paziņoja par atkāpšanos no Rīgas mēra amata.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas