Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prokurors: Digitālās televīzijas krimināllietā atceļot naudas arestu, naudu iegūtu Šķēle

Atceļot arestu 3,3 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 2,8 miljoniem eiro) Maltas bankā, lielāko daļu naudas iegūtu bijušais premjers un Tautas partijas (TP) dibinātājs Andris Šķēle, šodien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Raidījums atgādina, ka 2015.gadā pirmās instances tiesa septiņiem apsūdzētajiem piesprieda reālus cietumsodus, bet vēl sešiem - naudas sodus. Šajā spriedumā tiesnesis lēma atcelt arestu 3,3 miljoniem ASV dolāru Maltas bankā, jo apsūdzētais Andrejs Ēķis bija aizņēmies naudu no Šķēles, kura starp apsūdzētajiem nebija, un zaudējumus valstij atmaksājis.

Taču arests naudai Maltas bankā aizvien ir spēkā, jo digitālās televīzijas lietu apelācijas instancē izskata Rīgas apgabaltiesa. Prokurors Monvīds Zelčs uzskata, ka naudu kā noziedzīgi iegūtu nedrīkst atbrīvot. Viņaprāt šī nauda ir atlikums no kopumā noziedzīgi iegūtiem vairāk nekā 6 miljoniem dolāru. Un tas pilnā apmērā kvalificējas kā noziedzīgi iegūta manta, kas ir konfiscējama valsts labā.

Prokurors ir pārliecināts, ka pēc kriminālprocesa ierosināšanas Šķēle gandrīz pilnībā pārņēma visu projektu. Digitālā televīzija Latvijā tika ieviesta ar tām pašām iekārtām, kuras pirms prokuratūras iejaukšanās solīja piegādāt britu pastkastītes firma "Kempmayer".

Viņaprāt, Šķēle šo projektu pārņēma pilnībā vai vismaz 90% apmērā. "Es domāju, ka arī šī nauda, aresta noņemšanas gadījumā, 90% piekritīs viņam," saka prokurors.

Apsūdzības uzturētājs ir pārliecināts, ka Šķēle digitālās televīzijas projektā nebija "garām ejošs" interesents vai "vizionārs" kā izteicies Šķēles ģimenes firmas SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" finanšu konsultants Harijs Krongorns. Prokurors vairākos jautājumos no Šķēles puses saskata nepatiesu liecību došanu. Prokurors uzskata, ka tiesā iegūtās ziņas par Šķēli jāizmeklē.

Kā ziņots 2015.gada 15.maijā tiesa nolēma atzīt par vainīgiem 13 digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos, septiņiem no viņiem piespriežot reālu cietumsodu, bet sešiem nosakot naudas sodu. Tikmēr piecas personas tika attaisnotas un viena atbrīvota no kriminālatbildības.

Digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra un "Kempmayer Media Limited" meitasfirmas "Kempmayer Media Latvia" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

 

Top komentāri

Nu
N
vienreiz taču vajadzētu tos zagļus tiesāt,negodīgi sazagto atdot valstij. No Latvijas izzagtajām miljonu miljoniem summām varētu ārstēt slimos,palielināt algas,pensijas,ļaut tautai sākt dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.
Kārklu vācietis
K
Nu nē,tak ne jau Andris ... tik svēts,nākamais katoļu pāvests ...
ta nu gan
t
Kurš gan būtu par to šaubījies. Mums jau 90% pie Andra aiziet caur visu, kas caur valsts projektiem iziet , ne tikai šajā projektā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas