Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Purgaile plāno pārvērtēt ABLV pašlikvidāciju, signālus devusi Znotiņa un FinCEN

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājas amatam virzītā Santa Purgaile plāno izvērtēt iepriekš pieņemto lēmumu par ABLV Bank pašlikvidāciju, ceturtdien Delfi TV intervijā ar Jāni Domburu teica Purgaile.

FKTK vadītāja amata pretendente stāstīja, ka ir saņemti vairāki signāli par to, ka būtu vēlreiz jāizvērtē, vai pieņemtais lēmums par bankas pašlikvidāciju bija labākais.

"Ir bijuši signāli gan no [Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājas Ilzes] Znotiņas, gan [ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla] FinCEN, ka ir vajadzīgs vēlreiz apskatīties, vai tas bija labākais variants. Lai es izdarītu kompetentu spriedumu, ir jāizpēta, kas bija tie cilvēki, kas šo darbu veica un kāds bija viņu kompetences līmenis," stāstīja Purgaile.

"Ja vaicā manu nostāju, tad atbildu, ka varēšu spriest tad, kad man būs pieeja pilniem datiem. Vietējais regulators analizēja un sagatavoja lietu uz kā bāzes Eiropas Centrālā banka pieņēma lēmumu par pašregulētu likvidāciju. Ja izrādīsies, ka viss ir izdarīts labi, tad sekosim, lai kontrolētā pašlikvidācija turpinās. Ja dokumentos kaut kas atklāsies, tad arī vērtēsim," piebilda Purgaile.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, ABLV Bank akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva ABLV Bank sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi ABLV Bank izsniegto licenci.

ABLV Bank problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. ABLV Bank apsūdzības ir noraidījusi, un tās advokāti ASV aicinājuši FinCEN publicēto paziņojumu atsaukt.

Top komentāri

Jurists
J
Tātad amerikāņi kopā ar šīs dāmas palīdzību tomēr grib atņemt uzņēmējam naudu.
FKTK
F
Pārskatīs pašlikvidāciju... Kas ir tās Purgailes profesionālās zināšanas un iepriekšējā pieredze, kas liek savas domas vērst šīs bankas virzienā? Vai tiešām visas finanšu jomas mūsu valstī ir kārtībā ? Lēmums par pašlikvidāciju tika pieņemts pirms diviem gadiem, kad viņa strādāja amerikāņu bankā Citadele...
Sāksies raustīšanās?
S
Sāksies ieprtiekšējo lēmumu pārskatīšana un raustīšanās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas