Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

PVD: Latvijas pārtikas produktu ražotājiem šogad atvērti pieci jauni eksporta tirgi

Pateicoties veiksmīgi saskaņotiem veterinārajiem sertifikātiem, šogad Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotājiem ir iespēja savu produkciju eksportēt uz pieciem jauniem reģioniem, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Papildus jau iepriekš saskaņotajiem sertifikātiem produktu eksportam uz trešajām valstīm PVD šogad ir saskaņojis sertifikātus piena un piena produktu eksportam uz Irākas Kurdistānas reģionu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, termiski apstrādātas liellopu gaļas un gaļas produktu eksportam uz Austrāliju, zvejas produktu eksportam uz Melnkalni un dzīvnieku barībai paredzētu zivju miltu eksportam uz Moldovu.

Uzņēmumiem, kuri vēlas eksportēt dzīvnieku izcelsmes pārtikas un nepārtikas produktus, nepieciešams saņēmējvalsts noteikts un PVD apstiprināts veterinārais sertifikāts. Lai šādu sertifikātu saņemtu, eksportētājam jāvēršas uzņēmumu uzraugošajā PVD teritoriālajā iestādē.

Patlaban piena un piena produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 33 pasaules valstīm, dažādu sugu dzīvnieku gaļas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 13 valstīm, zvejas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 26 valstīm, bet olu produktu eksportam - ar 13 valstīm.

Ja valsts, uz kuru uzņēmējs vēlas eksportēt produkciju, nav starp tām, ar kurām sertifikāti jau saskaņoti, saņemot ieinteresētā uzņēmēja iesniegumu, PVD vēršas pie potenciālās importētājvalsts dienesta, lai saņemtu informāciju par interesējošā produkta ievešanas nosacījumiem un veterinārajām prasībām, un sekmē atbilstoša veterinārā dokumenta saskaņošanu.

Kā norāda PVD Starptautiskās tirdzniecības daļas vadītāja Ērika Pauliņa, procesa virzība lielā mērā ir atkarīga no importētājvalsts ieinteresētības konkrēto produktu ievešanā un no tās valsts, ar kuru sertifikāts saskaņojams, atbildīgā uzraudzības dienesta operativitātes un konstruktīvas darbības.

"Ir valstis, ar kurām saskaņošanas process aizņem dažus mēnešus, bet ir valstis, ar kurām tas rit gadu un pat ilgāk, jo pirms sertifikāta saskaņošanas var tikt pieprasīta konkrētu uzņēmumu izvērtēšana, importētājvalsts atbildīgais dienests var vēlēties veikt inspekciju potenciālajā eksportētājuzņēmumā utt.," sacīja Pauliņa.

Viņa arī norādīja, ka, ņemot vērā ierobežotās iespējas eksportam uz Krieviju, uzņēmēji pauž interesi par jaunu tirgu apgūšanu Arābu, Āfrikas, Dienvidamerikas un Āzijas reģiona valstīs, tādēļ PVD komunicē ar minēto reģionu valstu kompetentajām iestādēm.

Visaktīvāko interesi par jaunu trešo valstu tirgu apgūšanu pauž zvejas produktu un piena produktu ražotāji. Pieaug interese par putnu gaļas eksportu uz Āzijas reģionu.

Ilgstoša PVD darba rezultātā pērn izdevās saskaņot eksporta sertifikātus ar Ķīnu, tādējādi radot iespēju 12 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem un 33 zvejas pārstrādes uzņēmumiem uz šo valsti eksportēt piena un zvejas produktus.

Tāpat pagājušajā gadā saskaņoti sertifikāti olu eksportam uz ASV, olu un olu produktu eksportam uz Omānas Sultanātu, piena produktu eksportam uz Indiju, Turciju un Maķedoniju, zvejas produktu eksportam uz Ēģipti, Kataru, Maroku un Turciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas