Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Radīta preču viltojumu atpazīšanas sistēma

Lai palīdzētu patērētājiem izvairīties no viltojumu iegādes, kā arī aizsargātu preču ražotājus un oficiālos izplatītājus, Latvijā radīta īpaša sistēma – LAIP, kura paredz oriģinālo zīmolu izstrādājumu marķējumu ar identificējošām uzlīmēm, portālu Diena.lv informēja SIA LAIP valdes loceklis Artūrs Lūsis.

Pēc Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (VP ENAP) datiem, 2012. gadā Latvijā konstatētas un izņemtas viltotas preces vairāk nekā 332 000 latu vērtībā. Visbiežāk atklātie viltojumi ir dažādu zīmolu parfimērija, apavi, rūpniecības preces un apģērbi.

Bez viltotiem apaviem (381 gadījums) un apģērbiem (471 gadījums), liels 2012. gadā Latvijā bijis arī viltoto rūpniecības preču skaits - gada laikā atklāti kopā 1080 gadījumi, kuros viltotas dažādu zīmolu autoriepas, auto aksesuāri un detaļas, lietussargi, apģērba uzšuves un dažādas citas preces. 2012. gadā atklāts arī ievērojams skaits citu preču viltojumu gadījumu: parfimērija (796), uztura bagātinātāji un medikamenti – Viagra un Lovegra (290), kopētāju toneri (108), ierīce Kosmodisk (92), mobilie telefoni iPhone (113), velosipēdi (27), kā arī pazīstamu zīmolu pulksteņi, audioierīces, bērnu elektromobiļi, spēļu konsoles, juvelierizstrādājumi, trauki, flīzes, lauksaimniecības kīmija.

Viltoti arī alkohola un pārtikas zīmoli, tostarp piens, zivju konservi Rižskaja žemčužina un šķīstošā kafija. Visu 2012. gadā atklāto viltoto preču kopējā aptuvenā tirgus vērtība pārsniedz 332 tūkstošus latu, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Sintija Virse.

Reaģējot uz regulārām ziņām par viltoto preču atklāšanas gadījumiem, LAIP (Legāls, Autentisks, Identificēts Produkts) radījis tāda paša nosaukuma preču identificēšanas sistēmu, kuras mērķis ir no viltojumiem aizsargāt pircējus, ražotājus un preču oficiālos izplatītājus.

LAIP sistēma darbojas, marķējot katru oriģinālo preci ar īpašu hologrāfisku uzlīmi (13 x 43 mm), uz kuras atrodas unikāls kods. Kods ir piesaistīts tiešsaistes datu bāzei un, ievadot to interneta vietnē www.laip.lv vai ar SMS starpniecību sūtot uz īpašu tālruņa numuru, pircējs var pārliecināties par preces autentiskumu. Ja LAIP sistēma sniedz atbildi, ka kods neeksistē, tātad prece ir viltota. "Ja uzlīme būtu bez koda, to viegli varētu viltot, savukārt uzlīmēm piesaistītos kodus mēs piedāvāsim tikai un vienīgi preces ražotājam vai oficiālajam izplatītājam Latvijā, pieprasot attiecīgos sertifikātus. Šie preces autentiskumu apliecinošie sertifikāti būs apskatāmi arī LAIP interneta vietnē," skaidro SIA LAIP valdes loceklis Artūrs Lūsis.

LAIP sistēmas drošību garantē šādi faktori:

- Tā tiek piedāvāta tikai oficiāliem preču izplatītājiem un ražotājiem, pieprasot attiecīgos sertifikātus;

- Hologrāfiskas uzlīmes;

- Unikāls, neatkārtojams kods, kas piesaistīts tiešsaistes datu bāzei;

- Unikālais kods atrodas zem aizsargslāņa, kas garantē papildus drošību;

- Ja unikālais kods sistēmā tiek ievadīts četras un vairāk reizes no dažādām IP adresēm, sistēma paziņo gan patērētājam, gan www.laip.lv komandai par iespējamo preces vai uzlīmes viltošanas gadījumu;

- Noplēšot uzlīmi tā tiek sabojāta un atkārtoti nav lietojama.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas