Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Radošās organizācijas aizstāv DNA piemērošanu tālruņiem un datoru daļām

Datu nesēju atlīdzības (DNA) piemērošana ir gadu desmitiem pārbaudīta prakse, nevis īpašs tieši Latvijā veikts "uzlabojums", atklātā vēstulē politiķiem un sabiedrībai šādu nostāju pauž radošo organizāciju pārstāvji.

Vēstulē Latvijas autoru, mūzikas izpildītāju un producentu organizācijas pauduši gandarījumu par Kultūras ministrijas (KM) virzītajām izmaiņām Ministru kabineta noteikumos par tā saukto DNA. Jaunie grozījumi paredz, ka Latvijā DNA tiks piemērota pieciem datu nesējiem - personālajiem datoriem, datoru ārējiem un iekšējiem cietajiem diskiem, datoru cietajiem diskiem, zibatmiņām un viedtālruņiem. Savukārt sarakstā klāt nākuši viedtālruņi un datoru ārējie, iekšējie cietie diski, bet no saraksta svītrotas DVD un CD matricas.

Vēstules autori amatpersonām uzsver, ka DNA nav ne jauns nodoklis, ne nedeva, bet gan tieša atlīdzība autoriem izpildītājiem un producentiem par viņu darbu vai izpildījuma kopēšanu ierīcēs, kas pieļauj kopēšanas funkciju. DNA Latvijā pastāv no 2002.gada un šis ir pirmais gadījums no 2012.gadam, kad saraksts tiek atjaunots.

Viņi skaidroja, ka DNA tiek piemērota vienu reizi, proti, DNA maksā ražotāji un importētāji, ievedot ierīci Latvijā, tādējādi gala lietotājam - ikvienam - dodot legālas tiesības savās iekārtās kopēt aizsargātus un legāli iegādātus autordarbus personīgai lietošanai. Tāpat vēstules autori uzskata, ka DNA neattiecas tikai uz mūziķiem, jo DNA saņemot visi autori. Turklāt DNA ir ļoti būtiska autoru kopējās atlīdzības daļa.

Atklātajā vēstulē uzsvērts, ka nelielas atlīdzības par tukšajiem datu nesējiem iekasēšanas kārtība pastāv 22 ES dalībvalstīs, no kurām tikai Latvijā un Bulgārijā sarakstā vēl neesot iekļauti viedtālruņi.

Vēstules autori skaidroja, ka DNA pamatā ir apsvērumi, kas jāievēro gan lietotāju, gan autoru un izpildītāju interesēs. Ņemot vērā, ka ir neiespējami izsekot, ko dara katrs ierīces lietotājs, esot vispārēji pieņemts kompromisa risinājums - "ievērojot lietotāju intereses", piemērot maksu par katru ierīci, ievērojot autoru un izpildītāju tiesības saņemt atlīdzību par savu darbu.

Radošo organizāciju pārstāvji arīdzan uzsvēra, ka Latvijā piemērotā DNA ir viena no zemākajām visā ES. Viedtālruņiem maksa ir plānota "vien 1,50 eiro apmērā", kamēr, piemēram, Igaunijā tā esot 3 līdz 8 eiro atkarībā no viedtālruņa atmiņas ietilpības, bet Lietuvā - vidēji 4,30 eiro.

Vēstules autori apgalvo, ka DNA piemērošanas dēļ nepalielināšoties viedtālruņa cena gala lietotājam. Viņu ieskatā, ražotāji esot noteikuši augstāko iespējamo mazumtirdzniecības cenu tirgotājam, bet mūsu mazumtirdzniecības cenas lielākoties esot ļoti pietuvinātas ražotāju noteiktajam maksimumam, tādēļ "pielikt" DNA maksājumu gala pircējam nemaz neesot iespējams.

Atklātā vēstule par DNA adresēta Ministru kabinetam, kultūras ministram Naurim Puntulim (NA), tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP), ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV) un plašsaziņas līdzekļiem.

Atklāto vēstuli amatpersonām parakstījis Latvijas Pašnodarbināto mūziķu biedrības vārdā tās valdes priekšsēdētājs Kaspars Zemītis, biedrības "Latvijas Producentu savienība" vārdā tās valdes priekšsēdētājs Juris Millers, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) vārdā tās padomes pārstāvis Rūdolfs Budze.

Tāpat vēstuli Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) vārdā parakstījusi tās valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve, Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības vārdā tās prezidents Kārlis Kazāks, "Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/Latvijas Mūzikas eksports" vārdā tās izpilddirektore Agnese Cimuška.

Vēstulē izklāstīto ar savu vārdu apliecinājuši arī biedrības "Latvijas Rokmūzikas asociācija" vārdā tās valdes priekšsēdētājs Uģis Glāzītis, Latvijas Profesionālo aktieru apvienības (LaPAA) vārdā tās valdes loceklis Jānus Johansons un biedrības "Latvijas Kinoproducentu asociācija" vārdā tās pārstāvis Kārlis Rudzītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas