Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Raidījums: Kavēšanās ar gudrona dīķu attīrīšanu var izmaksāt 14 miljonus eiro

Nepagūstot noteiktajā termiņā - līdz 2015.gada jūlijam - noslēgt Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanu, secen var iet Eiropas Savienības (ES) finansējums 14 miljonu eiro, svētdien vēstīja LNT raidījums Top 10.

Šis process aizsākās 2011.gadā par paredzamajām izmaksām teju 30 miljoniem eiro, no kuriem 20,2 miljoni eiro segtu no Eiropas Savienības finansējuma, bet 8,7 miljonus eiro - Latvijas valsts. Darbus šajā objektā konkursa rezultātā nodrošina Skonto būve kopā ar vācu apakšuzņēmēju MUEG. Ir uzbūvēta gudrona neitralizēšanas rūpnīca un ieguldīti līdzekļi cementa ražotnē Cemex, lai nodrošinātu neitralizētā gudrona uzglabāšanu un pārstrādi.

Līdz šim iztīrītas 8000 tonnas no 30 000 tonnu, bet process ir "iebuksējis" - dedzinot Inčukalna gudronu, izrādījies, ka tā sastāvā ir krietni vairāk dažādu bīstamu vielu nekā norādīts konkursā par dīķu sanāciju. LNT stāsta, ka, gatavojot piedāvājumu, potenciālie gudrona dīķu likvidētāji nedrīkstēja ņemt gudrona paraugus un nācies uzticēties iepirkumu komisijas iesniegtajām analīzēm.

"Tur ir tādi savienojumi, kas ir arī ķīmisko ieroču sastāvā," LNT raidījumā pastāstījis Skonto būve projektu vadītājs Juris Pētersons.

Ūdens piesārņojuma koncentrācija bijusi 10 reizes lielāka, nekā norādīts sākotnēji, turklāt Inčukalna gudrons satur pat viegli gaistošos halogēnos ogļūdeņražus, kas noteiktās reakcijās var kļūt pat par nervus paralizējošo zarīna gāzi.

Līdz ar to dīķu attīrīsanas process ieilgst, jo ir sarežģītāks kā plānots, turklāt līdz ar nepieciešamību pilnveidot tehnoloģijas vajadzīgi papildu līdzekļi. Pērnruden valdība rezervēja 16,5 miljonus eiro, tai skaitā daļu no pārpalikušajiem Eiropas Savienības fondiem, lai projekts tiktu pabeigts laikā.

Ja risinājums netiks atrasts, zaudēti tiks ne vien 14 miljoni eiro, kas būs jāatmaksā ES. Līdz ar šādu izgāšanos ES naudu šim projektam nedos, un, līdzīgi kā iepriekš, darbi atkal paliks pusratā. Savukārt piesārņojums, kas patlaban jau ir pārsniedzis pusceļu uz Gauju, arvien vairāk apdraudēs putnus un dzīvniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas