Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Raidījums: Lielās rindas uz Covid-19 testiem daļēji veido antivakseri, kuri cer inficēties un tikt pie pārslimošanas sertifikāta

Lielās rindas uz Covid-19 laboratoriskajiem testiem daļēji veido arī cilvēki, kuri negrib vakcinēties, bet bieži testējas cerībā, ka būs inficējušies un varēs iegūt pārslimošanas sertifikātu, vēstīja raidījums "TV3 ziņas".

Patlaban rindas laboratorijās uz Covid-19 testu ir tik garas, ka var nākties gaidīt pat nedēļu, līdz atrodas kāda brīva vieta. Ja piepildīsies prognozes par vēl lielākiem Covid-19 izplatības viļņiem, paredzams, ka testu nepieejamība tikai pieņemsies spēkā.

Laboratorijās atzīst, ka jau patlaban tās piedzīvo nepieredzētu pieprasījumu pēc testiem, turklāt katrs pozitīvais rezultāts tiek pārbaudīts vēlreiz, lai izslēgtu kļūdas varbūtību, tādēļ pie šāda pozitīvo paraugu īpatsvara tās sākušas strādāt savās galējās robežās, vēstīja raidījums.

Vienlaikus laboratorijas esot novērojušas, ka rindas veido arī iedzīvotāji, kuri steidz testēties, cerot būt inficēti, lai tikai saņemtu pārslimošanas sertifikātu. Tos, kuri pirmās divas potes saņēmuši nelabprāt, pozitīvs Covid-19 tests tagad varētu "paglābt" no nepieciešamības saņemt balstvakcīnu, lai arī pēc 15.februāra varētu turpinātu izmantot Covid-19 sertifikāta sniegtās priekšrocības.

"Vai viņiem ir visa ģimene slima, ir simptomi un kāds jau ir pozitīvs, skaidrs, ka arī viņi ir pozitīvi. Bet viņi steidz nodot testu, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu. Un šobrīd tas tiešām ir liels klupšanas akmens," raidījumam atzina "E. Gulbja laboratorijas" projektu vadītāja Džineta Dimante.

"TV3 Ziņas" arī bija sazinājušās ar kādu iedzīvotāju vārdā Gunita, kura stāstīja, ka viņai pazīstami cilvēki izvēlas saslimt, lai tikai nebūtu jāvakcinējas vēlreiz. "Es vienkārši negribu turpināt šo procesu. Pieļauju, ka tādi cilvēki ir vēl vesels lērums, arī apkārt paziņas... Jā, tiklīdz ir kaut kādi simptomi, meklē iespēju uztaisīt maksimāli ātri testu, lai dabūtu sertifikāta pagarinājumu," atklāja Gunita.

Sieviete raidījumam atzina, ka līdz šim vakcinēti nav arī viņas pusaugu bērni. Viens tagad ar Covid-19 inficējies skolā, un Gunita cer, ka aplipinās arī visu ģimeni. "Es, goda vārds, turēju īkšķus, lai viņai tā analīze būtu pozitīva. Jā, es tagad riskēju, ka mans otrs bērns karantīnas dēļ divas nedēļas sēdēs mājās. Bet es esmu gatava izslimot, nevis turpināt vakcinēšanos katru mēnesi," sacīja Gunita.

Tikmēr eksperti uzsver, ka šādai apzinātai balstvakcīnas nesaņemšanai, paļaujoties uz vieglu saslimšanu, turklāt apdraudot arī savas atvases, var būt smagas sekas. Lai gan tiešām patlaban viss liecina, ka Covid-19 omikrona paveidu iedzīvotāji pārslimo samērā viegli, ja ir jau primāri vakcinēti, tomēr nekad nevar zināt, kāda būs patiesā slimības gaita, norāda speciālisti.

Rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Rulle "TV3 ziņām" sacīja, ka nevienam neieteiktu "spēlēt šo krievu ruleti - būs vai nebūs sekas". "Tās sekas, ko mēs redzam rehabilitācijas centrā, ir dramatiskas. Pie mums nonāk arī pēc pilnas vakcinācijas kursa, ar šo mēs saprotam šīs divas potes, ja ir pagājis ilgs laiks pēc otrās potes. Faktiski jau tur šī aizsardzība krītas. Un šādi pacienti pie mums ir arī pēc divām vakcīnām," viņa stāstīja.

Tikmēr ar saņemtu balstvakcīnu patlaban "Vaivaros" neesot neviena pacienta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas