Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Raidījums: Lielveikalos tirgotā medū atklāj pārāk daudz kancerogēnās vielas

Lielveikalu tīkls Rimi Latvia pēc Latvijas Televīzijas raidījuma Aizliegtais paņēmiens atklātās informācijas no tirdzniecības izņēmis savas mātes kompānijas zviedru uzņēmuma Ica zīmola I love Eco medu. Tas fasēts Dānijā, bet pats medus nācis Bulgārijas un Rumānijas. Raidījums medus paraugu testā, kas tika veikts laboratorijā BIOR, secinājis, ka šajā medū pārsniegta Latvijas likumdošanā atļautais hidroksimetilfurfurola jeb HMF īpatsvars. HMF ir kancerogēna viela.

Pārtikas veterinārais dienests pārbaudi arī sācis par vēl diviem paraugiem – Latvijas uzņēmuma Vinnis fasētu medu, kā arī par Vācijas zīmola Langnese medu. Šajā gadījumā jautājums ir, vai šis medus, kura daļēja izcelsme ir norādīta ārpus Eiropas Savienības (ES), nāk vai nenāk no tropu valstīm, no kurām HMF īpatsvars ir atļauts lielāks.

Informāciju par I love eco medu Rimi Latvia apstiprina, un uzņēmuma pārstāve Dace Preisa to komentē šādi: "Lai noskaidrotu, kas varētu būt par iemeslu šai te neatbilstībai un lemtu par tālāko rīcību, mēs sazinājāmies ar pašu ražotāju un lūdzām skaidrojumu. Attiecīgi ražotājs apstiprināja, ka ir uzsākti papildus testi, jo regulārajās kontrolēs, ko viņi veic saviem produktiem, šāda novirze vai neatbilstība līdz šim nav bijusi konstatēta, un līdz tam brītiņam, protams, šis te produkts ir izņemts no tirdzniecības visos Rimi veikalos."

Hidroksimetilfurfurols ir viela, kas atzīta par kancerogēnu un kas rodas medus sildīšanas procesā, ko savukārt fasētāji dara, lai medu padarītu patērētājiem tīkamāku, proti, viendabīgu, šķidru un caurspīdīgu.

Kopumā Aizliegtais paņēmiens izpētīja 14 medus paraugus, tostarp analizējot HMF līmeni.

Hidroksimetilfurfurola jeb HMF analīžu rezultāti (BIOR dati, atļautais īpatsvars - 40 mg/kg):

  • Medus. Firma Vinnis. Izcelsme ES un ārpus ES. 59,3
  • Medus I love Eco. Fasēts Dānijā, medus no Bulgārijas un Rumānijas. 57,6
  • Medus Langnese no Vācijas. Norādītā izcelsme: ES un ārpus ES. 41,5
  • Medus Medaus pirkliai. Fasēts Lietuvā. Izcelsme: ES un ārpus ES. 29,6
  • Latvijas Bio Mazie Kokini. Latvija. Ievākts Latgalē. 18,1
  • Liepziedu medus. Firma Deiva. Izcelsme: Latvija. 15,1
  • Dažādu ziedu medus. Firma Deiva. Izcelsme. Latvija. 14,6
  • Liepziedu medus. Firma Vinnis. Izcelsme ES un ārpus ES. 13,6
  • Ziedu medus Liepkalni. Firmā HAR. Ādažu novadā. 11,5
  • Medus no zemnieku saimniecības Jaunjaunzemi. Latvija. 8,04
  • Āboliņa – amoliņa ziedu medus no Auces novada. 3,11
  • Medus no Ķemeru Nacionālā parka. 1,8
  • Dažādu ziedu medus, zemnieku saimniecība Rubeņi. 1,59
  • Liepu medus. Firma Meduspils. Zem 1.

 

Top komentāri

Medus ir tikai ziediņi.
M
Iedomājaties, kādas šausmas nāks gaismā, kad kāds iedomāsies sākt pārbaudīt KAFIJAS kvalitāti! Tā, kas nopērkama Latvijā, ir sen samazgu līmenī, un visi kafijas fasētāji labi zina, ka Latvija ir vieta, kur utilizācijai paredzēto produkciju REALIZĒT.
Margarēta
M
Kā parasti, ja kaut ko atklāj, tad žurnālisti, nevis kontrolējošās iestādes, kuras uzturam. Nebūtu aizliegtais paņēmiens, PVD turpināt sust un naivie ļautiņi ēst veselīgo eko medutiņu. Kāpēc PVD neveic šādas izlases veida pārbaudes? Es domāju, Dieva zīmes atklātos tais pašos riekstos, augļos, dārzeņos, gaļā. Veikalu ķēdes neraustās iepirkt pašu lētāko un sliktāko un tirgot ar milzīgu uzcenojumu un peļņu, jo zina, ka Latvijā neviens produktus nekontrolē. Iespēja uzrauties nav pat 1%. Peļņa kolosāla. Valsts pat no tās vēl nodokļus neiekasē. Nabaga RIMI piešķirta šogad nodokļu atlaide daudzu miljonu vērtībā, jo valsts budžetam acīmredzot šie miljoni nav vajadzīgi.
indulis
i
Citādi kā par koruptīvu PVD eksistenci nosaukt nevar. Pat pašai Eiropai atdzīstot ka ir starpība starp šeit tirgotu un piem Vācijā, ir liela starpība, mūsējie pat pa..us nepakasa. Kad Mārupes gurķi izrādījās piesātinātāki ar aizliegtām vielām nekā dāņu, tiem tikai cena pieauga. Medu ne Maksimās ne citur jau sen nepērku, kopš trāpījās pēc kukurūzas garšojošs. Varbūt "Aizliegtajam paņēmienam"vispār sākt maksāt liekēžu un "otkatu" slaucēju no VID vietā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas