Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Raidījums: Slavenās fotogrāfijas dēļ savulaik jau apspriesta Rimšēviča pielaide valsts noslēpumam

Šonedēļ plašu publicitāti guvusī fotogrāfija, kurā Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs redzams atpūtas braucienā Krievijā kopā ar Krievijas ieroču ražotnes vadītāju Dmitriju Pilščikovu, savulaik kļuvusi par iemeslu apspriest viņa amatā nepieciešamo pielaidi darbam ar valsts noslēpumu, svētdien vēstīja raidījums Nekā personīga.

Pats Rimšēvičs šonedēļ apstiprināja, ka izklaides braucienā makšķerēt Kamčatkā bijis divreiz, taču Pilščikova vārds viņam ir svešs un fotogrāfija, iespējams, esot falsifikācija. Nekā personīga zināms, ka Rimšēviča pielaide valsts noslēpumam šīs fotogrāfijas dēļ jau reiz apspriesta, bet toreiz nav saskatīts pamats pielaides atņemšanai.

"Kuluāros ir izskanējis viedoklis, par to, ka Rimšēviča kungam ir nepilsoņa pase. Šodien es varu teikt, ka ir noskaidrots, ka viņam nav nepilsoņa pase, viņam ir dienesta pase un pilsoņa pase, bet tas tiek tiražēts kulāros, ik pa brīdim no šiem kulāriem kaut kas parādās publiskajā telpā un tad, protams, rodas neziņa, nesapratne, nu, tāda saasināta situācija vienozīmīgi šobrīd," komentēja Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis.

Raidījums ziņoja, ka Rimšēviča lietā KNAB izmeklēšanas pēdas ved uz piecus gadus seniem notikumiem. Tobrīd birojs izmeklēja skandalozo tā dēvēto būvnieku lietu. Viena no centrālajām personām tajā bija būvfirmas Moduls Rīga vadītājs un īpašnieks Māris Martinsons. KNAB būvnieku lietā senie notikumi ieguva nozīmi, pateicoties jaunām liecībām.

Martinsons nav tikai būvnieks. Partijām tuvu stāvošā uzņēmēja vārds izskanējis daudzos darījumos. Viņam nav svešs arī banku sektors, jo Martinsons vēlējās nopelnīt Citadales bankas pārdošanā, taču specdienesti reputācijas dēļ Martinsonu šim darījumam nepielaida. Nekā personīga kļuvis zināms, ka KNAB lietas materiālos atrodama saruna, kā Martinsons ar Latvijas Bankas prezidentu Rimšēviču kārto naudas lietas un tam var būt saistība ar savulaik grūtībās nonākušo, tolaik vēl strādājošo Trasta komercbanku.

Par 2013. gada notikumiem liecības Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei uzrakstījuši Trasta komercbankas kādreizējais valdes loceklis Viktors Ziemelis un kādreizējais akcionārs Igors Buimisters. Vai bankas cilvēku atmiņām, varētu būt kāds sakars ar tikko brīvībā palaisto Trasta komercbankas likvidācijā strādājošo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu, nav zināms. Banku slēdza 2016. gada sākumā un par tās likvidatoru iecēla Sprūdam tuvu stāvošo administratoru Ilmāru Krūmu.

Rimšēvičs divas reizes krimināli sodīto Māri Martinsonu pazīst piecpadsmit gadu. Tieši tik sen Rimšēviča tuva drauga Andra Kreislera, kurš arī iemaksāja 100 000 eiro drošības naudu Rimšēviča atbrīvošanai šonedēļ, būvfirmu Velve nopirka Martinsons.

Rimšēvičs apgalvo, ka viņa izolēšana noorganizēta augstākajos varas ešalonos. Tikmēr kukuļošanas krimināllietu uzraugošā prokurore Viorika Jirgena raidījumam stāstīja, ka kratīšana viņa darba vietā un mājās, kā arī Rimšēviča aizturēšana notikusi likumīgi.

Piesardzīgi Rimsēviča apgalvojumus par uzbrukuma apjomu aicināja vērtēt arī SAB priekšnieks.

"Runāt par uzbrukumu valstij vai uzbrukumu valsts drošībai, vai tik skaļos vārdos kā finanšu sektora sistēmas apzinātu graušanu. Es atturētos no tik krasiem paziņojumiem un vērtējumiem, jo ir jāsaprot tas, ka, jā, ir krimināllietas, kuras izmeklē tiesībsargājošās iestādes, ir ļoti daudz publiski paziņojumi, bet tā būtiskākā iezīme ir tā, ka paziņojumi, kas izskan publiski ir ļoti,ļoti pretrunīgi, līdz ar to ir daudz, daudz kas jāvērtē. (..) Šajā brīdī, es domāju, ka runāt par tādu nopietnu uzbrukumu vai apdraudējumu valsts iekārtai, finanšu sistēmai - tie ir pārāk kategoriski apgalvojumi, vismaz no tā redzes viedokļa, kā Satversmes aizsardzības birojs to vērtē," viņš pauda.

 

Top komentāri

pielaide
p
Šī fotogrāfija sen sen bijusi Latvijas interneta lapās. Par Rimšēvicu nav vērts runāt. Vinš tur jūtas labi. Kopš 2001.gada muļķo visus. Cik SAB labi pazīst šos krievus?
reptilis
r
Velns parāvis,atklāja slepeno CIP aģentu,kurš ievāca svarīgu informāciju Krievijā......:(((
GoodMan&ParexK&K
G
Pārapdebilizēto vēlētāju dēļ pār nabadzīgo Latviju vienmēr valdīs Sarkanie LPSR Boļševiki ar PSKP čekistiem zinot visu noslēpumu bumu rukutumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas