Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rakstnieku savienība: Jāizvērtē arī čekas maisos atrodamo nodarītais

Ir ļoti svarīgi ne vien atklāt bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) ziņotāju un aģentu vārdus, bet arī profesionāli izvērtēt iespējamos nodarījumus un to sekas, uzskata Latvijas Rakstnieku savienība (LRS).

Savienības priekšsēdētājs Arno Jundze uzsver, ka tam būtu nepieciešama padziļināta materiālu izpēte, kurā tiktu iesaistīti ne tikai vēsturnieki, kā tas ir pašlaik, bet arī atzīti citu nozaru eksperti.

LRS aicina Latvijas pilsoņus un iestādes izrādīt pilsonisku attieksmi un prasīt no politiķiem skaidru, nepārprotamu rīcību, lai "gadiem nerisinātais un atliktais sāpīgais jautājums tiktu sakārtots atbilstoši mūsdienu sabiedrības interesēm, bet vecie skeleti netraucētu valsts attīstībai un nākotnei". VDK mantojums nav skatāms atrauti no PSRS sistēmiskā mantojuma - komunistiskā partija, cenzūra, citas represīvās struktūras, norāda Rakstnieku savienības pārstāvji.

"Valstij un tās pilsoņiem, nodokļu maksātājiem, ja tie grib atbrīvoties no pagātnes važām, ir jāatrod finansējums šādas komisijas ātrai, produktīvai un pilnvērtīgai darbībai. Jāatrod arī civilizēts risinājums tam, ko darīt personām, kas šī sasāpējušā jautājuma novilcināšanas laikā ir aizgājušas viņsaulē vai arī cienījamā vecuma dēļ nav spējīgas paskaidrot savu rīcību," teikts Rakstnieku savienības paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

LRS iestājas pret paviršām un sasteigtām raganu medībām, neizvērtējot konkrētos nodarījumus. "Mēs respektējam tos, kas izlēmuši iznākt no skapja, un aicinām sabiedrību izturēties ar izpratni pret cilvēkiem, kas izlēmuši runāt par savu pagātni," norāda organizācijas pārstāvji.

Viņi arī piebilst, ka rakstnieku vidē ar totalitārisma mantojumu saistītie jautājumi ir izskatīti daudz rūpīgāk, biežāk un kvalitatīvāk nekā Latvijas sabiedrībā kopumā, kā arī ir izdoti vairāki pētījumi, kuros aplūkotas visdažādākās sāpīgās tēmas. Kā piemērs minēts Ilgoņa Bērsona "Auseklītis zem āmura un kāškrusta. Rakstnieku soļi divos lūzumgados", Evas Eglājas-Kristsones "Dzelzsgriezēji. Latvijas un Rietumu trimdas rakstnieku kontakti", Silvijas Radzobes ""Kosmopolītu" lieta un Aleksandrs Čaks". Par dzejnieka Leona Brieža izslēgšanu no Latvijas Valsts universitātes rakstījusi Silvija Radzobe grāmatā "Uz skatuves un aiz kulisēm", par atsevišķām ar latviešu inteliģenci un VDK saistītām epizodēm rakstījis Andris Grūtups un citi autori - gan LRS biedri, gan pētnieki, kuriem ir tuva literatūra un tās vēsture.

LRS norāda, ka būtu pateicīga, ja autoru un pētnieku darbs totalitārās pagātnes izpētē tiktu atbalstīts valstiski, nevis tā būtu individuāla iniciatīva, kas nereti īstenota par pašu pētnieku un autoru līdzekļiem.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Nomainiet, tak, vienreiz to Rakstnieku Savienība nosaukumu, kas pārmantots no krievu kumuņagu laikiem! Kāda jūs RS, dzirdot šo vārdu salikumu vien, gribas nospļauties!
Strana Durakow
S
??? Kadel VDK saraksti neizrevidetie netika atverti 1990 gadaa, kad mums bij jaatbrivojas no VDK! Ir tikai viena atbilde, VDK cilveki prihvatizeja visu momentali! Igaunija tadiem bij reals liegums ienemt vadosus amatus, tadel vinu tautai sokas labaak. VDK pienema darba tadus, kas bija gudri un vel ateisti, tas nozime ar necilvecigam egiostiskam vertibam. Un rezultats ir pieradijums pseido-valstij 1) razosana iznicinata 2) gandriz milionu LV iedzivotaju zaudeti 3) savas bankas ir izlaupitas 4) Swensonbankas svarigakas par savu tautu cik vel vajag pieradijumu ka tas ir sauras cilveku grupas ienakumu centrs, luk tagad mes zinam kas ir Latvijas valsts. Risinajums, ir tiem kas pie varas un SAB visas tas aizkulises, ko mes nezinam, ir jamaina vertibu sistema! A. Bastiks savulaik teica: "parupejieties par mazajiem ziloni pasi par sevi parupesies!"
Interesanta situācija
I
Sanāk tāda RS uz sēdi par čekas maisiem. Sēž ap galdu, viens otram acīs neskatās. Drebuļojas. Vai katram skelets skapī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas