Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Referenduma galīgie rezultāti: pret krievu valodu kā otru valsts valodu nobalsojuši 74,8% vēlētāju

Referendums par Satversmes grozījumiem ir oficiāli noslēdzies, jo ir saskaitītas balsis visos 1035 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un ārvalstīs. Pret krievu valodu kā otru valsts valodu nobalsojuši 821 722 jeb 74,8% vēlētāju, bet par - 273 347 jeb 24,88%.  

Par nederīgiem atzīti 3524 jeb 0,32% biļetenu. Tas liecina arī par to, ka aktīvista Viestura Dūles plašā akcija, kurā viņš aicināja iedzīvotājus urnā mest neaizpildītas referenduma zīmes, nav guvusi itin nekādu atbalstu sabiedrībā.

Diena jau ziņoja, ka tautas nobalsošanā par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodu noteikt kā otro valsts valodu, kopumā piedalījušies 1,087 miljoni jeb 70,37% pilsoņu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtie neoficiālie aktivitātes rezultāti, taču skaidrs ir viens, ka šis ir kļuvis par apmeklētāko referendumu neatkarīgās Latvijas vēsturē. Vienlaikus, pēc aģentūras LETA aprēķiniem, iespējams, tiks pārsniegta arī līdz šim augstākā vēlētāju aktivitātes atzīme atjaunotajā Latvijas Republikā. 

Lai grozījumi Satversmē, par kuriem sestdien referendumā balsoja Latvijas balsstiesīgie vēlētāji un kuri paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu, stātos spēkā, par tiem bija jānobalso vismaz pusei balsstiesīgo jeb 772 583 cilvēkiem.

Ar grozījumiem paredzēts mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104. pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu un nosakot, ka arī pašvaldībās darba valodas ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt informāciju latviešu un krievu valodā.

Top komentāri

LIETUVA
L
SVEIKINAME BROLIUS LATVIUS NUGALEJUS RUSISKA DRAKONA!!!
Lietuva
L
Sveicieni Braliukai!
Lietuva
L
Sveikinu brolius latvius išsaugojus savo kalbą!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas