Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Reģistrēts šogad pirmais gadījums, kad cilvēkam piesūkusies ērce

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti informē, ka šā gada 12.nedēļā (23.martā) 

23.martā reģistrēts šogad pirmais gadījums, kad iedzīvotājam piesūkusies ērce, Dienai pavēstīja latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Ērce cilvēkam piesūkusies Ulbrokā. Cilvēks piesūkušos ērci pats noņēmis, bet drošības labad aiznesis uz LIC pārbaudīt, vai ērce nav inficēta ar encefalītu, turklāt viņš nebija potēts pret ērču encefalītu.

LIC virusoloģijas laboratorijā veiktie ērces pārbaudes dati liecina, ka ērce nav inficēta ar encefalītu.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks. Ērces masveidīgi kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +5°C grādus, tomēr ērces spēj aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras vietās, kur sniegs jau nokusis. Risks saslimt pēc ērces koduma joprojām saglabājas ievērojams.

LIC informē, ka pagājušajā gadā ar ērču encefalītu stacionāri ārstējušies 159 pacienti, ar Laima slimību - 27 pacienti. Savukārt LIC ambulatoro apmeklējumu statistika liecina, ka 2011.gadā ambulatori ārstējušies 910 pacienti ar Laima slimību un 865 pacienti ar ērču encefalītu.

Pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku ar Laima slimību, gan ne ar ērču encefalītu.

Pie ārsta noteikti jāgriežas gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsarkums vai ir citas sliktas pašsajūtas pazīmes.
Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: jāģērbjas gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu gali jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī zarus un mežā salasītas puķes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas