Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Reirs: Līdzekļi 2021.gadam budžeta iniciatīvām jāmeklē ar politiku izmaiņām, jo brīvas fiskālās telpas nebūs

Līdzekļi ministriju 2021.gadam budžeta iniciatīvām būs jāmeklē ar politiku izmaiņām, jo sākotnēji nekādas brīvas fiskālās telpas nebūs, aģentūrai LETA paziņoja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viens no piedāvājumiem, kur atrast līdzekļus veselības jomai, tajā skaitā medicīnas darbinieku atalgojuma palielināšanai, ir jau iepriekš publiskotais rosinājums palielināt veselības apdrošināšanas iemaksas, tās veicot no sociālajām iemaksām, un nodrošinot, ka sociālās iemaksas atbilstošā apmērā veic katrs darbinieks visos nodokļu režīmos, pauda ministrs.

Reirs norādīja, ka šogad gaidāms 7% līdz 9% liels iekšzemes kopprodukta kritums un arī budžeta ieņēmumi būs par 600 miljoniem līdz 1,5 miljardu eiro mazāki nekā plānots.

To apzinoties, martā veidojot Eiropas Komisijā (EK) iesniegtās prognozes, tika nolemts nemainīt budžeta izdevumu sadaļu un 2021.gadā to veidot tādu pašu kā šogad. Savukārt lai atrastu papildu līdzekļus jaunām iniciatīvām, jāievieš jaunas politikas, kas nodrošinātu ienākumus, jāveic veco politiku pārskatīšana un rezervju meklēšana, skaidroja finanšu ministrs.

Ņemot vērā ieņēmumu kritumu, klasiskā situācijā fiskālā telpa būtu vērtējama kā negatīva un būtu jāveic izdevumu konsolidācija jeb samazināšana, tomēr pašlaik no EK nav saņemti iebildumi par fiskālo telpu nulles līmenī, kas paredz nākamā gada izdevumus saglabāt 2020.gada līmenī, norādīja finanšu ministrs.

Šis ierobežojums gan neattieksies uz papildu līdzekļiem, ko varētu atrast, veicot politiku izmaiņas, kā arī attiecībā uz jau atbalstīto divu miljardu eiro investīciju programmu Covid-19 krīzes seku mazināšanai, kā arī uz Eiropas Savienības (ES) investīcijām, ja valstu savienība par to panāks vienošanos, norādīja ministrs.

Kā ziņots, nākamā gada budžetā ministrijas prioritārajiem pasākumiem papildus vēlas teju divus miljardus eiro, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

FM apkopojusi ministriju un valsts iestāžu iesniegtos papildus budžeta līdzekļu pieprasījumus prioritāro pasākumu īstenošanai.

Kopumā ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai 2021.gada budžetā papildus vēlas 1,8 miljardus eiro. Tik pat liela summa tiek prasīta 2022.gada budžetā, bet 2023.gada budžetā ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai vēlas 2,14 miljardus eiro.

Top komentāri

Kas nav,to jāiegādājas.Arī naudu.
K
Ja Kipra iztiek ar 6 ministrijām,Šveice ar 7 ministrijām,Ungārija,Rumānija,Luksemburga-ar 8 ministrijām,Itālija ar 9 ministrijām,Beļģija,Nīderlande,Čehija,Slovākija-ar 10 ministrijām,kāpēc Latvijai ir jāuzkrauj sev tāds pārmerīgs slogs-veselas 13 ministrijas?? Jo pat Japānā ir tikai 11 ministrijas!
uhu
u
Katrs nākamais karantīnas mēnesis nozīmēs 2 - 3 pročus papildu krituma. Gatavojamies pusei no vecās algas vai atlaišanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas