Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Reizniece-Ozola: ES vienotais digitālais tirgus joprojām nestrādā pilnvērtīgi

Vienota digitālā tirgus izveidošana Eiropā ļautu Latvijas uzņēmējiem piekļūt pusmiljardu iedzīvotāju lielam tirgum, piektdien preses konferencē sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ģeogrāfiski Latvija ir tilts starp Austrumiem un Rietumiem, savukārt Eiropas Savienības kontekstā Latvija ir nomale ar nelielu iedzīvotāju skaitu, viedokli pauda ministre. Digitālā tirgus attīstīšana ir Latvijas uzņēmēju iespēja piekļūt "pusmiljardu lielam tirgum", skaidroja politiķe.

Ja Eiropā pilnībā tiktu izmantots digitālais tirgus, tad iegūtu gan uzņēmēji, gan arī patērētāji varētu ietaupīt, liecina Eiropas Parlamenta pētījums. Turklāt vienlīdzīgu noteikumu gadījumā 57% uzņēmēju būtu gatavi darboties tiešsaistē arī citās valstīs. Tas nozīmē, ka ir diezgan liels ekonomiskais potenciāls, secināja ministre.

Viņa atzīmēja, ka pašlaik vienotais tirgus Eiropā pilnībā nestrādā, joprojām ir dažādi šķēršļi, lai Latvijas uzņēmēji varētu darboties citās valstīs. Valstis nodarbojas ar protekcionismu, reāla tirgus ieviešanā ir solis uz priekšu un solis atpakaļ, kritizēja amatpersona.

Lai arī Eiropas Savienības tirgus rada lielāko iekšzemes kopproduktu pasaulē, uzņēmējiem ir ļoti grūti darboties Eiropā, jo, piemēram, ir dažādi nodokļu režīmi. Pat ja uzņēmums ir ļoti liels, tam ir mazāk iespēju konkurēt, piemēram, salīdzinājumā ar ASV.

Ekonomikas ministre arī vērsa uzmanību, ka ASV uzņēmumiem ir vairāk iespēju piesaistīt finansējumu attīstībai, kas ir viens no iemesliem, kāpēc bezpilota lidaparātu AirDog izstrādātājs pārcēlās uz ASV. Latvijā kreditēšana pērn samazinājās, un arī šī gada pirmie divi mēneši nav optimistiski, kreditēšanas apjoms ir sarucis, sacīja Reizniece-Ozola.

Ministre arī pauda viedokli, ka strauji jāmaina izglītības sistēma, kas pašlaik nespēj nodrošināt informācijas tehnoloģiju industrijai nepieciešamo speciālistu daudzumu. Šogad Eiropas Savienībā trūkst 900 000 informācijas tehnoloģijas speciālistu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas