Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Repatriantiem būs jāaizpilda anketa, apsolot ievērot pašizolāciju

Repatriantiem, kas atgriežas Latvijā no jebkuras pasaules valsts, būs jāaizpilda anketa, kurā cita starp būs jāapsola ievērot 14 dienas ilgu pašizolāciju, lai mazinātu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 plašākas izplatības riskus, šodien preses konferencē pastāstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis uzsvēra, ka pašizolācija ir obligāta un par tās neievērošanu var draudēt administratīvā vai kriminālatbildība atkarībā no pāridarījuma apmēra. Viņš gan uzsvēra, ka valdība nemudina cilvēkus sodīt, bet gan sekot veselajam sapratām. "Ja kāds iedomājas neievērot pašizolāciju [..], tad var stāties spēkā atbildība," uzsvēra premjers, piebilstot, ka Latvija nav policejiska valsts. 

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) sociālajā tīklā Twitter raksta, ka attiecīgais pārvadātājs būs atbildīgs par aizpildīta personas apliecinājuma nodošanu Valsts robežsardzei.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

Premjers pozitīvi vērtēja to, ka visos Latvijā līdz šim konstatētajos 60 saslimšanas gadījumos ir zināms, kur tieši sasirgušie ar slimību inficējušies.

Kariņš pauda pateicību sabiedrībai, kas ievēro sociālo distancēšanos. Tāpat viņš īpaši pateicās mediķiem, izceļot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārstu darbu.

Arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) masu medijiem uzsvēra, ka Latvija vēl aizvien ir situācijā, kad katrs inficēšanās gadījums tiek izsekots.

Ministre atzīmēja, ka būtiski ir paplašinātas testēšanas iespējas, kā piemēru minot to, ka 12.martā tika veikts 41 valsts apmaksāts tests, bet 16.martā - jau 391.

Politiķe norādīja, ka pēdējās divās dienās lidostā veikts 151 tests un tikai četros gadījumos tas izrādījies pozitīvs. Viņa gan piebilda, ka vīruss var attīstīties arī vēlāk, tādēļ arī veselības ministre izcēla nepieciešamību iedzīvotājiem, kas atgriezušies no jebkuras valsts, pašizolēties.

Viņķele skaidroja, ka no vakardienas un šodienas universitāšu slimnīcas pārtrauc ambulatorās palīdzības sniegšanu klātienē, izņemot darbības, kas saistītas ar dzīvības uzturēšanu. Taču viņa uzsvēra, ka iedzīvotājiem ir iespējams saņemt konsultācijas telefoniski. 

Kā ziņots, pēdējās diennakts laikā ir salīdzinoši strauji palielinājies Latvijā reģistrēto saslimšanas ar Covid-19 gadījumu skaits, un kopumā ir 60 apstiprināti saslimstības gadījumi.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

(papildināt visa ziņa)

Top komentāri

Kika
K
Viņus visus salikt kā Dziesmu svetku laikă - skolu zālēs un nelaist vazaties apkărt. Īpaši tos, kas neklausija bridinajumus un devăs turisma braucienos.
ha, ha
h
Idiotiskā repatriācija ir benzīna kanna vai gāzes balons ugunsgrēkā, ar kura šausminošajām sekām mēs saskarsimies jau tuvākās nedēļas laikā.
virgo
v
Mēs visi zinām, ko padomieša solījums ir vērts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas