Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgā norisināsies globālais streiks klimata pārmaiņu problēmu risināšanai

Pieprasot zaļās politikas veicināšanu gan valstiskā, gan globālā līmenī, neformālā jauniešu kustība Fridays For Future Latvia aicina pulcēties 24. maijā plkst. 18.00 Esplanādē, pie Raiņa pieminekļa. Globālais streiks notiks vairāk nekā 100 valstīs pasaulē un Latvijā pasākuma ietvaros pirms un pēc gājiena notiks jauniešu uzrunas, aktīvisma un sabiedrības izpratnes veicināšanai. Gājiens noslēgsies Doma laukumā, informē jauniešu kustības pārstāvji.

Ar protesta palīdzību tiek paustas prasības globālajām un valsts iekšējām problēmām klimata jautājumos. Oglekļa dioksīda emisijas turpina strauji pieaugt ar iepriekš pieņemto Parīzes klimata līgumu 2016. gadā. Zinātnieki vēsta, ka tuvākajās desmitgadēs pasaulē līdz 170 miljoniem cilvēku būs jāmaina dzīvesvieta temperatūras paaugstināšanās radītu plūdu dēļ, kas veicinās arī populāciju samazināšanos augu un dzīvnieku sugām. Jau šobrīd jūras velšu un zivju patēriņš pasaulē samazinās tikai tāpēc, ka to vairs nav pietiekami un audzēšanas apstākļus nodrošināt ir aizvien grūtāk.

Latvijā notiek strauja dabas resursu iznīcināšana. Par strauju tiek izmantoti agrikultūras resursi bez atjaunošanās tautsaimniecībā, ko veicina biznesa interešu spiediens. Novecojusi tehnoloģija darbam ar naftu Rīgas ostā, zemākais zinātnes finansējums Eiropas Savienībā un koku samazināšanās balstoties uz informāciju par izcirsto un iestādīto daudzumu. Un tās ir tikai pāris problēmas, kur politiskais atbalsts vēl joprojām ir nepietiekams.

Gatavojoties gājienam, tiks organizēta arī plakātu darbnīca. Tā norisināsies 20. maijā no plkst. 17.30 līdz 20.30 Kaņepes Kultūras centra augšējā stāvā. Šis gājiens ir turpinājums iepriekšējiem Fridays For Future Latvia rīkotajiem protestiem. Šī gada 15.marta klimata gājiens pulcēja ap 650 dalībnieku un 12. aprīļa Baltijas Klimata ceļa akcijai pie Ministru kabineta pievienojās ap 250 cilvēku.

Fridays For Future ir starptautiska kustība, kuras aizsākumi meklējami 2018. gada augustā, kad zviedru skolniece Grēta Tunberga trīs nedēļas pēc kārtas katru skolas dienu sēdēja pretī Zviedrijas parlamentam, protestējot pret valdības rīcības trūkumu saistībā ar klimata pārmaiņu krīzi. Klimata pārmaiņas kļūst par tematu, par kuru runā ne tikai zinātnieki un organizācijas, bet arī jaunieši un skolēni, pēdējos mēnešos izejot ielās un protestējot. 

Top komentāri

Arturs Priedītis
A
Tiekamies ar pārmērīgi attīstīto latviešu tipisku politiski šizofrēnisku izpausmi: latviešu politiskā enerģija nekad netiek koncentrēta pašmāju problēmu risināšanai, taču vienmēr ir atbalsts kaut kādiem "skaistiem" Eiropas u.c. starpt. projektiem (t.s. praidiem). Tā, piemēram, pārmērīgi attīstītie latvieši tagad nedomā protestēt ne pret pusizglītota un patoloģiska pielīdēja ebreja iesēdināšanu Rīgas pilī, ne pret latviešu vislielāko vēsturisko politisko debilitāti - planetāri unikālajiem "6.oktobra paaudzes" valdības "583 darāmajiem darbiem".
Irlielāmērāticams
I
ka streika laikā apkārtējā vidē emitēto plastmasas pudeļu un alumīnija dzērienu bundžu daudzums palielināsies par 111 PROCENTU PUNKTIEM.
ļuļa
ļ
debīliķi. lai sāk ar sevi un atsakās no interneta un viedtālruņiem. internets dienā rada vairāk co2 nekā visi lidmašīnu pārlidojumi kopā ņemot. un jā, ja politiķi reāli pieņemtu likumus, kas būtu dabai draudzīgi, šitie paši pajoļi atkal protestētu, jo tas vistiešākajā veidā skartu viņus pašus. patērētāju paaudze, kurai no reālās dzīves un sakarībām pasaulē nav nemazākās sajēgas. un nav ko te par grētu tunbergu rakstīt - visā pasaulē prese jau sen raksta, ka tas ir nopirkts un labi nolobēts meitēns, aiz kura stāv milzu industrija. P.S. kas attiecas uz dienas žurnālistiem, tad viņi acīmredzot nav gājuši skolā. kas tas tāds ir - agrikultūra? vai tikai ne lauksaimniecība, ko?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas