Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas brīvostas pārvaldē Zepu aizstās ar Štelmaheru

Valdība ceturtdien lems mainīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pārstāvi Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā, aizstājot Viesturu Zepu (LA) ar Rīgas domes deputātu Edgaru Štelmaheru (NA/LRA).

Zepu šajā amatā iecēla 2019.gada 26.februārī kā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra virzītu pārstāvi.

Rīkojuma projekts tiek virzīts vienlaicīgi ar projektu "Par atļauju Edgaram Štelmaheram savienot amatus", kurā paredzēts atļaut Štelmaheram savienot Rīgas brīvostas valdes locekļa amatu ar Rīgas domes deputāta amatu, SIA "New Rosme" valdes locekļa amatu, SIA "Funky Fish" valdes locekļa amatu un Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas prezidenta amatu.

Kā norādīts rīkojuma projekta anotācijā, Štelmaheram ir bakalaura grāds biznesa administrācijā un vadībā, kā arī pieredze vairāku juridisko personu valdes locekļu amatos.

Štelmahers laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam darbojies uzņēmuma SIA "Uprent" padomē. Uzņēmums nodarbojās ar gruntsūdeņu pazemināšanas projektiem, lielapjoma industriālu šķidrumu pārsūknēšanu, karjeru izstrādi, sūkņu tirdzniecību visās Baltijas valstīs un Polijā.

Veiksmīgas darbības rezultātā tika būtiski palielināta uzņēmuma vērtība un uzņēmums tika pārdots ārvalstu investoriem.

Štelmahers Rīgas brīvostas pārvaldes valdes locekļa amatā varētu strādāt līdz pārvaldes likvidēšanai.

Zeps aģentūrai LETA atzina, ka šo lēmumprojektu uzskata par nelikumīgu. Līdz ar to, ja valdība šādu lēmumu pieņems, Zeps apsvērs iespēju to apstrīdēt tiesā.

Kā ziņots, Satiksmes ministrija (SM) saskaņošanai Ministru kabinetā (MK) iesniegusi rīkojuma projektus par Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidēšanu ar šī gada 31.decembri.

SM sagatavojusi rīkojuma projektus par Rīgas brīvostas pārvaldes likvidāciju un par Ventspils brīvostas pārvaldes likvidāciju. Tie saskaņā ar Ostu likuma pārejas noteikumiem paredz likvidēt minēto brīvostu pārvaldes ar 2023.gada 31.decembri.

SM skaidro, ka Ostu likuma pārejas noteikumi paredz, ka Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes likvidējamas līdz šī gada 31.decembrim. Lēmumu par Rīgas brīvostas pārvaldes likvidāciju pieņem MK, bet likvidācijas procesu īsteno MK apstiprinātas likvidācijas komisijas, kas veic brīvostu pārvalžu materiālo, finanšu līdzekļu un saistību inventarizāciju, nodrošina brīvostu pārvalžu saistību un mantas līdz ar visu saistīto pienākumu, tiesību un apgrūtinājumu, tostarp kredītsaistību, nodošanu kapitālsabiedrībām, kas būs ostu pārvaldes attiecīgi Rīgas un Ventspils ostā.

Rīkojuma projekts nosaka, ka Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu slēguma bilance gatavojama uz 2024.gada 30.jūniju.

Rīkojuma projektos teikts, ka par Rīgas brīvostas pārvaldes gada pārskata sagatavošanu atbild AS "Rīgas osta", bet par Ventspils brīvostas pārvaldes gada pārskata sagatavošanu - AS "Ventas osta", kas nodrošina nepieciešamās darbības attiecīgi Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu vārdā pēc to likvidācijas.

Paredzēts, ka abām brīvostu pārvaldēm līdz šī gada 30.decembrim jānodod "Rīgas ostai" un "Ventas ostai" saistības (tiesības un pienākumus) saskaņā ar Ostu likuma pārejas noteikumiem. Tāpat plānots, ka brīvostu pārvaldes tām piederošo mantu un aktīvus līdz 30.decembrim nodod SM ieguldīšanai attiecīgi "Rīgas ostas" un "Ventas ostas" pamatkapitālā saskaņā ar Ostu likuma pārejas

"Rīgas ostas" un "Ventas ostas" īpašuma tiesības uz to pamatkapitālā ieguldāmo pārvades nekustamo īpašumu paredzēts reģistrēt Zemesgrāmatā vienlaicīgi ar šo īpašuma tiesību nostiprināšanu uz valsts vārda SM personā.

Savukārt SM valsts vārdā savā bilancē pārņems Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu mantu, kas netiks ieguldīta "Rīgas ostas" un "Ventas ostas" pamatkapitālā. Pārņemto mantu, kas nebūs ieguldīta "Rīgas ostas" un "Ventas ostas" pamatkapitālā, SM attiecīgi nodos šo divu kapitālsabiedrību valdījumā.

Abu brīvostu pārvalžu darbinieku darba līgumos būs veicama darba devēja rekvizītu maiņa atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma Valsts pārvaldes iekārtas likumam un Darba likumam, tādējādi nodrošinot, ka darbiniekam tiek saglabātas tiesības uz neizmantoto atvaļinājumu. Tāpat darbinieku darba stāžā "Rīgas ostā" un "Ventas ostā" ieskaitīs darba stāžu attiecīgi Rīgas brīvostas pārvaldē un Ventspils brīvostas pārvaldē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas