Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Loginovs paliek amatā

Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēdē pirmdien četri valsti pārstāvošie valdes locekļi nobalsoja par brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atstādināšanu no amata, savukārt visi četri pašvaldību pārstāvošie valdes locekļi balsoja pret Loginova atlaišanu, tādēļ brīvostas pārvaldnieks no amata netika atbrīvots.

Vienlaikus brīvostas valde vienojusies, ka brīvostas kvalitātes vērtēšanas komisija izvērtēs arī citu pārvaldes darbinieku atbildību par pārkāpumiem brīvostā, ko konstatējusi Valsts kontrole.

"Diemžēl viedoklis, kas ir laba pārvaldība, valsts un pašvaldību pārstāvju vidū atšķiras," pēc ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja Brīvostas valdes loceklis Ēriks Škapars (V).

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) pēc ārkārtas sēdes pauda viedokli, ka priekšvēlēšanu gaisotnē vēlme gāzt Loginovu ir sasteigta. Viņš uzsvēra, ka, balstoties uz "revolucionāru pārliecību", Loginovu atlaist nevar - valstī ir noteikta kārtība, kā izvērtēt konkrētus pārkāpumus, amatpersonu atbildību un pierādīt to vainu, tāpēc objektīvi par to, vai Loginovs pelnījis atlaišanu, varēs lemt tikai pēc tam, kad būs saņemts kompetentu tiesībsargājošo iestāžu atzinums.

Kā ziņots, četri brīvostas valdes locekļi, kas ostas valdē pārstāv Rīgas domi, vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pēc iespējas ātrāk izvērtēt Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētos pārkāpumus. Ģenerālprokuratūra šo informāciju nodevusi Valsts policijai un ir grūti prognozēt, kad pieprasītais atzinums varētu tikt saņemts, atzina Ameriks.

Vienlaikus Ameriks norādīja, ka Reformu partijas iniciētās aktivitātes ir "bērnudārzs" un tās kaitē ostas darbam. Salīdzinot ar rādītājiem pirms gada, šā gada divos mēnešos kravu apjoms Rīgas brīvostā krities par 11%. Daļēji tas saistāms ar laika apstākļiem, kuru dēļ aizsalst Rīgas jūras līcis, taču daļēji pie tā vainojama "politiskā ņemšanās" un publiskā diskusija par to, ka brīvostā nav kārtības, uzskata Ameriks.

"Nesagaidot profesionālu tiesībsargājošo iestāžu atzinumu, viss notiekošais ir tikai antireklāma ostai," sacīja brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Ja "arbitrs" no malas sniegs atzinumu, ka Valsts kontrolei ir taisnība, reizē ar Loginovu no amata nāksies atvadīties arī visam ostas Juridiskajam departamentam, uzsvēra Ameriks, norādot, ka "Loginovs nav neaizvietojams".

Pats brīvostas pārvaldnieks pirmdien brīvostas valdes ārkārtas sēdē nepiedalījās, jo ir saslimis. Amerikam Loginovs teicis, ka "slimības lapa" tiks noslēgta 1.aprīlī un 2.aprīlī viņš atgriezīsies darbā. Patlaban Loginova pienākumus pilda viņa vietnieks Aigars Pečaks.

Pēc ārkārtas valdes sēdes valsts valdes locekle Inga Antāne (RP) atzina, ka tā kā pašreizējais Rīgas ostas pārvaldes modelis nav efektīvs un valsts pārstāvji valdē kopumā nevar reaģēt uz VK atzinumiem par pārkāpumiem ostā, ir jāveic izmaiņas ostas pārvaldības modelī un Ostu likumā.

Viņa uzsvēra, ka grozījumi ostu likumā jāveic, lai sakārtotu pārvaldi un pārvaldes modeli, un neesot jāgaida, lai notiek vēl kaut kas sliktāks, lai vienotos par izmaiņu veikšanu.

Politiķe skaidroja, ka tagad tikšot gaidīts Pasaules bankas (PB) ziņojums par situāciju Latvijas ostās un jūlijā, kad ar to varēs iepazīties, attiecīgi tiks veikti vajadzīgie grozījumi normatīvajos aktos. "Uz PB atzinumu pamata veiksim grozījumus Ostu likumā," uzsvēra Antāne.

Nereaģēt uz šo pētījumu nebūtu loģiski, uzsvēra Antāne, komentējot atziņu, ka citas koalīcijas partijas varētu nepiekrist šim lēmumam. Esot jāizšķiras, kāds ir Latvijas ostu pārvaldes modelis, vai Rīgas ostai vajadzīga padome, vai tā kā citādi ir pārvaldāma.

Valsts valdes loceklis Škapars (V) norādīja, ka tagad tālākais solis ir novērst pārkāpumus ostā un attiecīgi jāizvērtē pārvaldes darbinieku atbildība par pārkāpumiem. Turklāt izvērtēts tikšot visu ostas departamentu darbs. Tāpat esot arī jāsaprot, cik pareizs ir balsošanas modelis, jo patlaban atšķiras viedokļi valdē par to, kas ir laba pārvaldība. Nepieciešama esot pārvaldes modeļa maiņa.

Valdes loceklis Ģirts Greiškalns savukārt norādīja, ka ostas valdei ir jāturpina darbs un valsts pārstāvjiem jāturpina strādāt ar pašvaldību deputātiem, ņemot vērā, ka šodien viņi nobalsoja pret darba attiecību pārtraukšanu ar pārvaldnieku Leonīdu Loginovu. Ja vienošanās tiks panākta, trīs valdes locekļi atkal varot sasaukt ārkārtas valdes sēdi, lai balsotu par pārvaldnieka atbildību, jo nepieciešamas esot piecas balsis, lai pieņemtu lēmumu.

Antāne arī skaidroja, ka ostas attīstība nav atkarīga no Loginova, bet gan no tā, kā strādā komersanti ostā. Tomēr viņa darīšot visu, lai iekšējā ostas pārvaldes kontrole attiektos ne tikai uz ostas pārvaldes darbiniekiem, bet arī pašu Loginovu. Tomēr esot arī jādomā par infrastruktūras uzlabošanu un likumīgu lēmumu pieņemšanu, jo Valsts Kontroles ziņojums pierāda, ka Rīgas ostā nav laba pārvalde.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) ir pretējās domās - viņš uzskata, ka pašreizējais likums, kas regulē ostu darbību, nodrošina līdzsvarotu valsts un pašvaldības interešu ievērošanu. "Likums paredz, ka lēmuma pieņemšanai vajadzīgas vismaz piecas balsis. Osta ir daļa no pilsētas, un, ja viedokļi starp valsti un pašvaldību atšķiras, tas nozīmē, ka ir jāpanāk konsenss," uzsvēra Ameriks.

Kā ziņots, pēc četru brīvostas valdes locekļu iesnieguma Ameriks pirmdien sasauca brīvostas valdes ārkārtas sēdi, lai lemtu par ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atbilstību ieņemamam amatam.

Kā zināms, revīzijas gaitā Valsts kontrole ir konstatējusi, ka laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā.

VK revīzijā tika secināts, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

(ziņa papildināta ar video)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas