Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Rīgas namu pārvaldnieks: Efektīvākais veids, kā cīnīties ar parādniekiem, ir elektrības atslēgšana

Lai uzlabotu maksājumu disciplīnu un efektīvāk piedzītu parādus par komunālajiem pakalpojumiem, SIA Rīgas namu pārvaldnieks plāno asāk vērsties pret ilgstošajiem nemaksātājiem, sākot tiesvedību. Savukārt radikālākās metodes, kā mudināt nokārtot parādus, varētu būt elektrības atslēgšana, šodien, tiekoties ar Rīgas domes frakciju bloka Vienotība deputātiem, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe.

Gada sākumā, apvienojot 15 namu pārvaldes un izveidojot vienotu uzņēmumu, Rīgas namu pārvaldnieks mantojis garu parādnieku sarakstu. Kopējā summa, ko rīdzinieki ir parādā par apkuri, ir ap 20 miljoniem latu. Iepriekš katrā namu pārvaldē bijusi atšķirīga taktika, kad un kā sākt parādu piedziņu - dažas sākušas rīkoties, ja maksājumi nav saņemti pāris mēnešus, citas reaģējušas tad, kad parāds sasniedzis apaļu summu. Tāpat dažādi pārvaldnieki noteikuši atšķirīgas soda un procentu likmes. Tāpēc arī Rīgas namu pārvaldnieks parādus vēl nav strukturējis un ir grūti pateikt, cik rīdzinieku ir ilgstošie parādnieki un kādas summas visvairāk palikuši parādā.

Rīgas namu pārvaldnieks vērsies pie Lietuvas kolēģiem pēc padoma, lai noskaidrotu, kā tiem izdodas saglabāt tik zemu parādnieku skaitu un labu komunālo pakalpojumu maksājumu disciplīnu. Noskaidrojies, ka visus līgumus iedzīvotāji slēdz uzreiz ar pakalpojuma sniedzēju, kuri arī nekavējoties šīs problēmas risina paši. Rīgā šāda kārtība pastāv, piemēram, norēķinoties par elektroenerģiju, taču lielākā daļa komunālo pakalpojumu norēķinu tiek veikta ar namu pārvaldnieku starpniecību.

Domes deputāts Valdis Gavars (V) rosināja arī Rīgā pāriet uz līdzīgu kārtību, paredzot, ka turpmāk rīdziniekiem pašiem būtu jāslēdz atsevišķi līgumi ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem.

Savukārt Straupe norādīja, ka patlaban reālākā iespēja piedzīt parādus ir vēršanās tiesā. Samērā bezcerīgi esot kaut ko piedzīt no iedzīvotājiem, kuru īpašums ir apgrūtināts ar hipotekāro kredītu vai ieķīlāts, taču nākotnē arī ar šādiem parādniekiem Rīgas namu pārvaldnieks domstarpības varētu risināt tiesas ceļā.

"Otra iespēja ir uzņemt vēl vienu maksājumu "caur sevi'', respektīvi, Latvenergo, un ir tikai viens veids, kā efektīvi padarīt neciešamu dzīvi parādniekiem - tā ir elektrības atslēgšana. Tas nav obligātais sniedzamais pakalpojums, un tā ir vienīgā kardinālā metode. Viss tas, ko tagad citās pilsētās stāsta namu pārvaldes par aizmetinātām kanalizācijām, ir muļķības ar grandiozām izmaksām. Gribu redzēt, kā ir iespējams aizmetināt kanalizāciju Zolitūdē 16 stāvu mājas sestajā stāvā, kur stāvvads iet dzīvoklim pa vidu," norādīja Straupe.

Top komentāri

smudo
s
Beidzot ir cerība uz reālu rīcību. Atbalstu šādu pieeju, lai visai mājai nav jāsalst tādēļ, ka daži uzdomā, ka naudu tērēs citur, nevis maksājot par pašu patērētiem pakalpojumiem. Ja nevarēs samaksāt, tad vismaz parāds tik ātri nekrāsies. Divi labumi vienā. Saprotu, ka šāds solis skars daļu cilvēku, kas tiešām nav spējīgi veikt laikā maksājumus, tomēr, par to lai rūpējas sociālie dienesti.
nja
n
nezinu, kur šie alkatīgie, nekaunīgie kropļi, kuri sevi sauc par apsaimniekotājiem, dzimst? vai tiešām būtu jāsāk iznīcināt ? "nav apsaimniekotāja, nav problēmas" [ar sveicieniem, visarionovičs]
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas