Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas Vecās Ģertrūdes baznīca atgūst restaurētas dekoratīvās krustapuķes

Noslēdzies Eiropas Savienības finansēts projekts, kura ietvaros restaurēti Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskās baznīcas dekoratīvie jumta tornīši ar krustapuķēm, informē Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes draudzes pārstāvji.

Projekta noslēgšanos var uzskatīt par finiša līniju vairāk nekā septiņus gadus ilgušam procesam, kura laikā uz Ģertrūdes baznīcas jumta atjaunotas visas 68 iepriekš noņemtās krustapuķes un restaurēti tās balstošie dekoratīvie tornīši.

Avārijas stāvoklī esošās krustapuķes apdraudēja garāmgājējus un dievnama jumta noņemtas jau 2007.gada nogalē un 2008.gadā. Tolaik sākta arī akcija Ģertrūde skumst, kuras laikā cilvēkus aicināja ziedot naudu baznīcas dekoratīvo tornīšu restaurācijai un fasādes izgaismošanai. Pateicoties akcijas laikā saziedotajiem līdzekļiem, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas finansējumam un advokāta Andra Grūtupa ziedojumam, uz Ģertrūdes jumta atgriezās 29 krustapuķes.

Atlikušie 39 dekoratīvie tornīši ar krustapuķēm atjaunoti šogad, pateicoties Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumam. ERAF ieguldījums šajā projektā ir 49 530 eiro, savukārt Ģertrūdes draudzes līdzfinansējums – 8467 eiro.

Dekoratīvo tornīšu atjaunošana gan ir tikai pirmais solis nepieciešamajiem ieguldījumiem Ģertrūdes baznīcas fasādes atjaunošanā. Dievnams celts pirms teju 150 gadiem, un kopš tā laika ievērojami fasādes remontdarbi nebija notikuši.

"Atjaunotās krustapuķes baznīcai dod greznumu, bet tās ķieģeļu fasāde ir ļoti kritiskā stāvoklī," atzinis Vecās Sv.Ģertrūdes draudzes priekšnieks Aldis Princis. Lai atjaunotu dievnama fasādi, nepieciešams vismaz miljons eiro. Baznīcas jumta otrajā līmenī ir arī vēl 53 neatjaunotas krustapuķes, bet tās nerada risku garāmgājēju drošībai.

Neogotikas stilā ieturētā vecā Sv. Ģertrūdes baznīca celta 1869.gadā pēc arhitekta Johana Daniela Felsko projekta. Dievnams atrodas galvaspilsētas centrā, UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma teritorijā un Rīgas pilsētas vēsturiskā centra teritorijā. To gadā apmeklē ap 56 000 cilvēku, savukārt Ģertrūdes draudzes locekļu rindām ik gadu pievienojas apmēram 200 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas