Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rinkēvičs: Baltijas valstu piederīgie varēs doties uz Somiju un Poliju, neievērojot 14 dienu pašizolāciju

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie varēs doties uz Somiju un Poliju, neievērojot 14 dienu pašizolāciju, apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Uz Poliju bez prasības pašizolēties varēs doties jau 13.jūnijā, kad Polija atcels robežkontroli, savukārt uz Somiju - 15.jūnijā. Ministrs atgādināja, ka 14 dienu pašizolācija nebūs jāievēro ne Baltijas valstu piederīgajiem, ne arī somiem un poļiem.

Jūnija pirmajā pusē Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs sacīja, ka ES ieteiks dalībvalstīm atvērt savas ārējās robežas ceļotājiem no blokā neietilpstošajām valstīm, sākot ar 1.jūliju.

Aicināts atbildēt uz jautājumu, cik saistošs Latvijai ES augstā pārstāvja ārlietās sacītais, Rinkēvičs norādīja, ka tā ir rekomendācija, ne pienākums.

"Mēs savā lēmumu pieņemšanā vadīsimies no epidemioloģiskās situācijas. Patlaban mēs neesam gatavi diskutēt par robežu atvēršanu ar tādām valstīm, kurās saslimstības līmenis ir ievērojami augstāks nekā Eiropā vai Baltijas reģionā," uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs pauda cerību, ka situācija pakāpeniski uzlabosies, tomēr valdība nav gatava spert tādu soli vai noskaut konkrētus datumus tikai to nosaukšanas dēļ. Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka nepieciešama spēcīgāka koordinācija ES līmenī jautājumā, kas attiecas uz ES ārējo robežu atvēršanu. Šai darbībai ir jābūt ciešai, uzsvēra ministrs.

"Ārējo robežu atvēršana ES ir rūpīgi jākoordinē, ņemot vērā kumulatīvo saslimšanu attiecīgajā valstī, jo tikai tā varam vienoti nodrošināties pret tālākas slimības izplatīšanos," norādīja ministrs.

Publiskajā telpā ir izskanējušas ziņas par tautiešiem, kas dzīvo ASV. Neprecizēts skaits valstspiederīgo ir iegādājušies biļetes uz Latviju, bet nezina, kad varēs Latvijā ieceļot.

Rinkēvičs sacīja, ka svarīgākais ir pieturēties pie epidemioloģisko kritēriju ievērošanas un piemērot ieviestos drošības pasākumus atkarībā no tā, no kādas valsts vai caur kādām valstīm persona ir ieceļojusi Eiropā.

"Svarīgākā ir nevis pilsonība, bet gan valsts, no kuras persona ieceļo Eiropā. Ja ieceļo no valsts, kurā ir augsta saslimstībā, tad ir jāievēro pašizolācija un pārējās prasības. Šobrīd Eiropā drīkst ierasties ar atbilstošu likumīgu pamatu - personas ar ES pilsonību, rezidenta statusu vai darba atļauju," skaidroja ministrs.

Slimību profilakses un kontroles centrs katru piektdienu, sadarbojoties ar Baltijas valstu kolēģiem, publicē sarakstu ar saslimstības rādītājiem ārvalstīm. Atbilstoši noteiktajiem kritērijiem pašizolācija ir jāievēro visiem tiem, kuri ierodas no valstīm ar vairāk nekā 15 saslimušajiem uz katriem 100 000 iedzīvotāju iepriekšējās 14 dienās.

"Pašlaik mēs nesteidzinām notikumus par 14 dienu pašizolācijas atcelšanu ar valstīm, kurās saslimušo skaits ir ievērojami lielāks. Skatīsimies, kā cīņa ar Covid-19 turpināsies. Gribu aicināt nejaukt divas lietas - 14 dienu pašizolācijas prasība izveidota ciešā sadarbībā ar veselības ekspertiem. Tas nekādā veidā nav saistīts nedz ar pilsonību, nedz ārpolitiku," uzsvēra ministrs.

Top komentāri

ha, ha
h
Polija nu gan pašlaik nav droša valsts, pirms trim dienām tur bija jauns dienas laikā jaunatklāto saslimšanas gadījumu rekords.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas