Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Eiropas aresta orderis ir prioritārāks par trešo valstu prasībām

Saskaņā ar Eiropas tiesību aktiem Eiropas valsts izsniegtam aresta orderim būtu jābūt prioritārākam par kādas trešās valsts prasībām, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, komentējot iespēju, ka par sava bērna nolaupīšanu apsūdzētā Kristīne Misāne tiks izdota Latvijai.

Viņš prognozēja, ka Dānijas lēmums Misānes izdošanas lietā būs zināms tuvāko dažu nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma viņu neatbrīvot no apcietinājuma, kas faktiski nozīmētu, ka 20.februārī viņa tiktu izdota DĀR. 

Tomēr otrdien Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas pieņēma Eiropas apcietinājuma lēmumu pret Misāni un nosūtījusi Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai.

Misānes pārstāvji trešdien paziņoja, ka viņas izdošana DĀR ir īslaicīgi apturēta. To apliecinājis Misānes advokāts Dānijā.

Paralēli Latvija Misānes lietā ir vērsusies ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot, ka Dānija nav novērtējusi cilvēktiesību ievērošanas apstākļus DĀR cietumos un citus aspektus.

Rinkēvičs prognozēja, ka sūdzība ECT tiks pieņemta, bet tās izskatīšanas process ilgs gadiem. 

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču iepriekš tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, iepriekš norādīja Latvijas prokuratūrā.

 

 

Top komentāri

Vincents
V
Kādā likumā vai tiesībās tas ir rakstīts, ka Eiropas aresta orderis ir prioritārāks par trešo valstu prasībām? Ja nē, tad tas ir Rinkēviča apzināts blefs.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Eiropas aresta orderis ir prioritārs, ja noziegums pastrādāts Eiropā. Vai Rinkēvičs vispār ir kompetents komentēt juridiskus jautājumus, šajā gadījumā - starptautisko likumu sfērā?
parafrāze par tēmu
p
Dūzis ir spēcīgāks par kreicu septiņnieku. Bet vai visās kaŗšu spēlēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas