Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rinkēvičs iekļauj 101 Baltkrievijas amatpersonu Latvijai nevēlamu personu sarakstā

Pamatojoties uz Ministru kabinetā lemto, kā arī sazinoties ar Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministrijām, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir nolēmis uz nenoteiktu laiku noteikt ieceļošanas aizliegumu Latvijā 101 Baltkrievijas amatpersonai.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), ieceļošanas aizliegums attiecas uz Baltkrievijas amatpersonām no Baltkrievijas Prezidenta administrācijas, Iekšlietu ministrijas un tās pakļautībā esošajām institūcijām, Sakaru un informācijas ministrijas, Valsts nacionālās televīzijas un radio.

Tāpat sarakstā iekļautas amatpersonas no Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Augstākās tiesas, Konstitucionālās tiesas, Centrālās vēlēšanu komisijas, Minskas vēlēšanu komisijas, Baltkrievijas apgabalu un pilsētu izpildkomitejām un citām institūcijām.

Ministrijā uzsvēra, ka Baltkrievijas varas struktūras nav mainījušas savu attieksmi pret miermīlīgajiem protestiem - turpinās demonstrāciju diskreditēšana, neproporcionāla spēka pielietošana, pastiprinās neatkarīgo mediju interneta vietņu bloķēšana, tiek ierosinātas krimināllietas un konfiscēti datu nesēji.

ĀM pamato, ka sarakstā iekļautās personas ar savu rīcību ir organizējušas un atbalstījušas 2020.gada 9.augusta prezidenta vēlēšanu viltošanu un atbalstījušas tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgo apspiešanu un cilvēku apcietināšanu, ierobežojušas neatkarīgo mediju darbu, kā arī atbalstījušas dezinformācijas izplatīšanu Baltkrievijas oficiālajos mēdijos.

Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauts Igors Burmistrovs, Kazalbeks Atabekovs, Andrejs Zagorskijs, Oļegs Karazejs, Vladislavs Mandriks, Nikolajs Goreļikovs, Leonīds Žuravskis, Aleksandrs Kiseļs, Aleksejs Šakovičs, Mihails Vaļko, Vasīlijs Vasjukovičs, Dmitrijs Kurjans, Dmitrijs Balaba, Dmitrijs Šumiļins, Vitālijs Osockis, Vitālijs Stasjukēvičs, Viktors Kravcevičs, Andrejs Belenkovs, Sergejs Manajevs un Sergejs Solovejs.

Sarakstā iekļauts arī  Vadims Prigara, Viktors Staņislavčiks, Sergejs Kaļiņņiks, Andrejs Prihodjko, Maksims Rusanovičs, Dmitrijs Žmuro, Vladimirs Romaņuks, Pāvels Asoviks, Aleksejs Kovaļovs, Andrejs Kuncevičs, Natālija Eismonte, Andrejs Šveds, Aleksejs Stuks, Valentīns Sukalo, Valērijs Kaļinkovičs, Andrejs Zabara, Žanna Skurdzjuka, Jurijs Kobecs, Pjotrs Miklaševičs un Nataļja Karpoviča.

Nevēlamo personu sarakstā ir Alla Bodaka, Tatjana Boiko, Tadeušs Voronovičs, Staņislavs Daņiļuks, Lilija Kozireva, Olga Sergejeva, Anatolijs Tikovenko, Andrejs Pavļučenko, Konstatntīns Šulhans, Pāvels Ļjogkijs, Jurijs Petručeņja, Ivans Eismonts, Aleksandrs Šepeļevs, Leonīds Žuravskis, Aleksandrs Vasiļjevs, Sergejs Kaļinovskis, Aleksandrs Losjakins un Marina Rahmanova.

Sarakstā iekļauts arī Aleksandrs Astreiko, Anatolijs Vasiļjevs, Antons Kulaks, Aleksejs Kovrižkins, Jevgēņijs Savičs, Aleksandrs Jakunčihins, Dmitrijs Petruša, Olga Neborskaja, Ivans Kostjans, Andrejs Krivonosovs, Viktorija Daškova, Aleksejs Pinčuks, Igors Romaņonoks, Viktorija Šabuņa, Andrejs Homičs, Sergejs Geraščenko, Svetlana Vorotinska, Mihails Jurčenko, Jekaterina Gruda, Dmitrijs Višņevskis, Andrejs Lagota un Maksims Trusevičs.

Tāpat sarakstā iekļauta Vera Golovkova, Aleksejs Iršins, Aleksandrs Voiteško, Jegors Guks, Andrejs Guzs, Sergejs Semjonovs, Artjoms Bagrecs, Anatolijs Sivaks, Dmitrijs Ševčovs, Oļegs Šuļakovskis, Anderjs Guržijs, Kirils Janušonoks, Valerijs Žuks, Maksims Riženkovs, Leonīds Zajacs, Aleksandrs Turčins, Nikolajs Šerstnovs, Genadijs Solovjovs, Leonids Kruks, Sergejs Gribs un Andrejs Ļiļa.

Jau ziņots, ka starp Baltijas valstu ārlietu ministrijām šonedēļ tika panākta vienošanās publicēt Baltijas valstu "melno sarakstu" ar aptuveni 100 personām, kas ir atbildīgas par vardarbību Baltkrievijā.

Rinkēvičs iepriekš uzsvēra, ka Baltijas valstis sankcijas paplašinās, un tas nenozīmē ka šis saraksts būs pēdējais. Rinkēvičs norādīja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir vienojušās turpināt sankciju sarakstu paplašināšanu, negaidot, kad par savu sarakstu vienoties Eiropas Savienība (ES).

Kā ziņots, Baltkrievijai par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju vardarbīgu apspiešanu draud arī ES un ASV sankcijas.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

precizē sarakstā iekļautās personas 9. un 10.rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas