Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Rosina piemērot reverso PVN elektroprecēm un malkai; precizē nodokļu regulējumu attiecībā uz automašīnām

Finanšu ministrija (FM) pēc nevalstiskā sektora iniciatīvas nākamā gada budžeta izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā ir iesniegusi priekšlikumus grozījumiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz paplašināt PVN apgrieztās maksāšanas kārtības piemērošanu, kā arī precizēt nodokļu regulējumu attiecībā uz automašīnām.

FM aģentūru LETA informēja, ka, lai apkarotu krāpšanos PVN jomā, grozījumi paredz ieviest PVN apgriezto jeb reverso maksāšanas kārtību mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru un integrālās shēmas ierīču, arī mikroprocesoru un centrālo procesoru bloku, piegādēm.

Tāpat FM priekšlikums paredz to, ka PVN apgrieztā maksāšana tiks paplašināta darījumos ar kokmateriāliem, attiecinot to arī uz malku un koksnes šķeldu un skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, kā arī citiem kokmateriāliem, ko paredzēts izmantot kā koksnes kurināmo.

Atbilstoši grozījumiem plānots noteikt arī priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumu par vieglo pasažieru automašīnu iegādi un uzturēšanas izdevumiem 50% apmērā esošo 20% vietā. Izvērtējot pašreizējo situāciju, konstatēts, ka faktiskā vieglo pasažieru automašīnu izmantošana privātajām vajadzībām ir daudz lielāka nekā 20% un varētu veidot apmēram 50%.

FM norādīja, ka arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās ir ieviests šāds regulējums, priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojums ir noteikts vismaz 50% apmērā, bet atsevišķās dalībvalstīs priekšnodokļa ierobežojums ir pat 100%.

Savukārt, lai risinātu konstatēto problēmu par vieglo transportlīdzekļu jeb M1 kategorijas pārbūvi par kravas automobiļiem N1 kategoriju nodokļu optimizēšanas nolūkā, kā rezultātā ir iespēja maksāt mazāku transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmi un uzņēmējiem nemaksāt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli vispār, FM iesniegusi priekšlikumus grozījumiem arī Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Priekšlikumi paredz palielināt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes kravas automobiļiem, tādējādi izlīdzinot nodokļa likmes ar tāda paša veida vieglajiem automobiļiem. Tāpat plānots noteikt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa samaksu par kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3000 kilogramu, kas ir reģistrēti kā kravas furgoni un kam ir vairāk nekā trīs sēdvietas.

Papildu FM ir piedāvājusi atbrīvot tos uzņēmējus no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas, kuru turējumā ir fiziskas personas transportlīdzeklis, un šī fiziskā persona ir reģistrējusi savu saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā. Attiecīgi tie uzņēmēji, kuri uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli būs samaksājuši, saskaņā ar šo priekšlikumu, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, varēs pieprasīt šī nodokļa atmaksu.

Savukārt priekšlikums grozījumiem Akcīzes likumā paredz akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem paaugstināt nevis katru gadu 1.aprīlī, bet gan katru gadu 1.martā. Šis priekšlikums sagatavots, ņemot vērā alkoholisko dzērienu ražotāju pārstāvju ierosinājumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas 23.oktobra sēdē, kas tika atbalstīts.

Likumprojektus par 2016.gada budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvaru Saeimā otrajā lasījumā plānots izskatīt 30.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas