Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

RP pagaidām neizdodas pārliecināt koalīcijas partnerus par atbalstu brīvdienai reliģisko svētku svinēšanai

Koalīcijas partneri joprojām neatbalsta Reformu partijas (RP) iniciatīvu, kas paredz ļaut darbiniekiem reizi gadā izvēlēties un svinēt nozīmīgu vienu reliģisko svētku dienu.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka neviens no koalīcijas partneriem neatbalsta šo ierosinājumu, tāpēc RP tika aicināta atsaukt šo likumprojektu, kas iesniegts Saeimā. Tomēr RP to darīt neplāno un ir izpelnījusies nosodījumu no partneriem par koalīcijas līguma pārkāpumu.

Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzina, ka nacionālās apvienības deputāti neatbalsta šo ierosinājumu. Vienlaikus viņš arī pauda viedokli, ka RP ''būtu jānāk uz frakciju un jāskaidro šī ierosinājuma mērķis''.

Savukārt RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja, ka šādas brīvdienas noteikšanai nebūšot īpašas ietekmes uz budžetu, līdz ar to netiek pārkāpts arī koalīcijas līgums. Koalīcija var uzlikt veto tiesības kādai iniciatīvai tikai tad, ja tai ir ietekme uz budžetu, piebilda RP pārstāvis.

Taujāts, vai RP varētu mēģināt panākt atbalstu šai iniciatīvai no opozīcijas partijām, Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka RP vēlās uzsākt diskusiju par šo jautājumu un koalīcijas partiju argumenti RP nešķiet pārliecinoši. Viņš piebilda, ka diskusija par šo ieceri varētu notikt Saeimas komisijās. "Visu izšķirs balsojums," uzsvēra RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks. Šonedēļ, 20.decembrī, Saeima lems par RP izstrādāto likumprojektu nodošanu komisijām.

RP izstrādātie grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" paredz papildināt šo likumu ar jaunu normu, kurā noteiktas reliģisko svētku dienas. Likumprojektā piedāvātās reliģisko svētku dienas izvēlētas, balstoties uz Latvijas tradicionālo konfesiju vadītāju izteiktajiem viedokļiem. 6.janvārī tā būtu Zvaigznes diena, 7.janvārī - pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki, kas tiek svinēti pēc vecā stila jeb Jūlija Cēzara kalendāra, 15.augustā Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki, ebreju svētki - Jom Kipur jeb Grēku izpirkšanas diena - un 31.oktobris - Reformācijas diena.

Savukārt grozījumi Darba likumā paredz, ka papildus patlaban likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" noteiktajām svētku dienām (brīvdienām) darbinieks varēs izvēlēties vēl vienu apmaksātu svētku dienu no likumprojektā piedāvātajām reliģisko svētku dienām atbilstoši savai reliģiskajai pārliecībai.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka, pēc Ekonomikas ministrijas novērtējuma, viena papildu valsts mēroga brīvdiena praktiski atstāj ļoti mazu ietekmi uz kopējiem ieņēmumiem - tie var samazināties par 0,08%, un likumprojektā paredzētās darbinieka tiesības kalendārā gada laikā izvēlēties vienu papildu brīvdienu reliģisko svētku svinēšanai neradīs "valsts mēroga brīvdienai līdzvērtīgu ekonomisko ietekmi".

Kā ziņots, iepriekš RP frakcijas priekšsēdētājs stāstīja, koalīcijas partneriem ir iebildumi par šo ieceri - "Vienotības" arguments esot bijis saistīts ar to, ka valsts ir atdalīta no baznīcas, savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK to esot uztvērusi kā daļu no RP priekšvēlēšanu kampaņas un esot gatava par to diskutēt pēc vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas