Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

RSU attīstījusi starptautisko partneru tīklu, palielinot prakses iespējas medicīnas studentiem

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) attīstījusi starptautisko partneru tīklu, palielinot prakses iespējas medicīnas studentiem, aģentūru LETA informēja RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa.

Pēdējo gadu laikā RSU mērķtiecīgi attīstījusi sadarbības partneru tīklu gan Latvijas reģionos, gan arī ārvalstīs - Vācijā, Itālijā. Tāpat universitāte strādājot pie konkrētām iecerēm Zviedrijā un Izraēlā, lai ļautu topošajiem mediķiem smelties pēc iespējas plašāku pieredzi. Augstskolas nākotnes plānos ietilpst ārvalstu prakšu piedāvāšana arī citiem speciālistiem, piemēram, topošajiem zobārstiem vai rehabilitologiem.

Kā labu piemēru Gediņa min RSU studentu Valēriju Soloveičiku, kurš atbilstoši starptautiskajai sadarbībai varējis piecu studiju gadu laikā iepazīt arī Polijas, Spānijas un Vācijas veselības aprūpes sistēmas.

"Mums kā atvērtai augsta līmeņa augstskolai šķiet tikai pašsaprotami veidot ap sevi plašu sadarbības partneru tīklu - gan ar Latvijas reģionālajām ārstniecības iestādēm, gan ar klīnikām un universitātēm ārvalstīs. Šī tīkla attīstīšana notiek nevis lavīnveidīgi, bet izsvērti un atbildīgi, un nu uz klīnikām ārpus Latvijas iespējams doties ne vien praksē, bet arī lai apgūtu noteiktus studiju kursus, atgriežoties gan ar starptautisku pieredzi, gan ar kredītpunktiem kabatā," uzsver RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Augstskolas plānos ietilpst šo virzienu attīstīt ne vien topošajiem mediķiem, bet arī stomatologiem, rehabilitologiem, medicīnas māsām un citiem veselības aprūpes speciālistiem, nākotnes ieceres iezīmē RSU veselības studiju prorektors profesors Guntis Bahs.

Medicīnas studentiem ir paredzētas vismaz divas prakses - aprūpes prakse 3.studiju gadā un klīniskā prakse 5.studiju gadā, kad zināšanu pamati ir ielikti un jaunais speciālists ir gatavs vismaz trīs nedēļas vadīt kā ārsta asistents. "Šādi ēnojot ārstu, var labi izgaršot, ko nozīmē mediķa darbs. Tā kā veselības zināšanas, prasmes un kompetences ir globālas un viegli adaptējamas jebkur pasaulē, neesam nosprauduši robežas mūsu veselības izglītībai - praksi var iziet tikpat labi Rīgā vai Valmierā kā Minsterē vai Unnā," norāda Bahs.

RSU visattīstītākā esot sadarbība ar Vācijas klīnikām, kas skaidrojams ar faktu, ka tieši vāciešu RSU ārvalstu studentu saimē patlaban ir visvairāk, kā arī akūto mediķu trūkumu Vācijas slimnīcās. Aplēses liecina, ka tuvāko gadu laikā mediķu deficīts Vācijā pieaugs līdz 6000 neaizpildītām ārstu vakancēm. "RSU sevi redz ne tikai kā globālu spēlētāju izglītības sfērā, bet arī kā pragmatiskas, lietišķas izglītības flagmani - tādu augstskolu, kas palīdz jaunajam speciālistam iekļauties darba tirgū, viegli atrast savu nākotnes darbavietu. Aizbraucot praksē uz Vāciju, vāciski runājošam studentam ir iespēja iejusties vidē, kurā viņš vēlas nokļūt pēc tam, kad RSU diploms jau būs kabatā," pauž Bahs.

RSU arī uzsākusi sadarbību ar Itālijas ziemeļu pilsētu Bolzāno, kuru apmeklējuši pirmie studenti. Ņemot vērā nopietno studentu skaitu no Skandināvijas, uzrunātas arī praksēm atvērtas klīnikas Zviedrijā un Somijā. Savukārt, domājot par studentiem, kas nerunā ne vāciski, ne kādā no skandināvu valodām, bet spēcīgi ir tieši angļu valodā, RSU plāno izvērst sadarbību ar Izraēlas klīnikām, jo liela daļa medicīnas studentu Izraēlā studē angliski, norāda universitātes pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas