Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RSU īsteno simulācijas mācības Covid-19 pacienta atpazīšanai Latvijas slimnīcās

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs (MITC) izstrādājis simulācijas scenāriju koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 saslimuša pacienta atpazīšanai un rīcībai, saskaroties ar saslimšanas gadījumu. Paredzēts, ka mācības sākotnēji tiks īstenotas klīnisko universitātes slimnīcu uzņemšanas nodaļās, portālam Diena.lv pavēstīja RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa.

Covid-19 simulācijas scenārijs ir izstrādāts, balstoties Pasaules Veselības organizācijas (PVO), Eiropas un Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijās un ņemot vērā līdzšinējo MITC pieredzi simulāciju scenāriju veidošanā un īstenošanā. Simulācijas izspēles mērķis ir nodrošināt veselības aprūpes personāla sagatavotību Covid-19 pacienta atpazīšanai un sagatavotību rīcībai, saskaroties ar šādu saslimšanas gadījumu.

Prioritāte ir palīdzēt pacientam, pasargāt citus un sevi no inficēšanās, kā arī novērst riskus infekcijas izplatībai.

RSU MITC vadītāja Ieva Šlēziņa norāda: "Simulācija kā metode paredz klīnisko prasmju apguvi un kompetences pilnveidi drošā un kontrolētā vidē. Simulācijā balstīta medicīnas izglītības pieeja īpaši piemērojama gadījumos, kad jāsagatavojas nestandarta situācijām. Domāju, ka jebkura slimnīca pasaulē šobrīd vienlaikus gan ir, gan arī nav gatava Covid-19 pacientu uzņemšanai. Teorija un algoritmi ikvienam ir zināmi, bet praksē virsroku var gūt emocijas un stress, gadās, ka vajadzīgais aprīkojums atrodas citā nodaļā vai kolēģu savstarpējā komunikācija norit ar pārpratumiem. Savlaicīga situācijas izspēle reālajā vidē, pēcapspriede  jeb debrīfings var būtiski uzlabot ārstniecības iestādes gatavību reālai situācijai un padarīt ārstu un māsu komandas darbu saskaņotāku. Esmu gandarīta par RSU MITC reaģēšanu uz notiekošo un iesaistīšanos pacientu drošības un veselības aprūpes kvalitātes celšanā."

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatrs un MITC klīnisko simulāciju instruktors docents Reinis Balmaks skaidro simulācijas norisi: "Covid-19 simulācijas scenārija izspēles laikā vīrietis (simulēts pacients) ar elpošanas mazspēju vēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Pacienta māsa nesen atgriezusies no slēpošanas kūrorta Ziemeļitālijā. Personālam nepieciešams atpazīt iespējamu Covid-19 gadījumu, izolēt pacientu un veikt atbilstošos piesardzības pasākumus. Pacienta stāvoklis pasliktinās, parādās elpošanas mazspēja un tiek piesaistīta slimnīcas intensīvās terapijas komanda Simulētais pacients tiek nomainīts ar manekenu un veiktas nepieciešamās manipulācijas pacienta stabilizēšanai."

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta infektoloģe Aija Vilde šīs mācības uzteic kā lielisku iespēju pārbaudīt dzīvē, kā strādā algoritmi, un identificēt vietas, kur nepieciešami uzlabojumi. "Esam priecīgi par RSU iniciatīvu reālajā slimnīcas vidē organizēt mācības Covid-19 pacienta atpazīšanai un tālākai aprūpei. Slimnīcas ārsti ir atsaucīgi un labprāt iesaistās. Šādas simulētas mācības īpaši reālajā vidē ir būtiskas pacientu aprūpes kvalitātes paaugstināšanai un šajā gadījumā ārkārtīgi svarīgas infekciju kontroles nolūkos, lai nepieļautu tās tālāku izplatību stacionārā. Ceram uz turpmāku sadarbību ar MITC simulāciju centru," uzsver infektoloģe Aija Vilde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas