Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Rubiks: Krievu valoda ir jāatstāj kā saziņas līdzeklis un ne vairāk

"Iesākums šim visam ir jāmeklē nacionālajos spēkos pie Raivja Dzintara. Nevajadzēja sākt ar valodas uzspiešanu - tā tiešām tikai okupācijas režīmi citas valodas aizliedz. Protams, ka Latvijā 40% runā krieviski, protams, ka cilvēki, kuriem mātes valoda ir krievu, šī valoda ir vajadzīga, bet tā ir jāatstāj kā saziņas līdzeklis un ne vairāk.

Jādara viss, lai spriedzi noņemtu, lai viss tiktu noklusināts, jo, ja spiedīs uz vienu vai otru pusi, tas tikai radīs pretreakciju. Vajag domāt ar prātu, nevis ar emocijām. Žēl, ka no mūsu leksikona ir pazudis tāds jēdziens kā "tautu draudzība". Tagad tas ir palaists vējā un tautības salaistas ragos," uzskata A.Rubiks.

Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks uzskata, ka otra valsts valoda Latvijā nav vajadzīga. Viņš arī neplāno piedalīties referendumā par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodu noteikt kā otru valsts valodu.

"Esmu to jau skaidri un gaiši pateicis - uzskatu, ka otra valsts valoda Latvijā nav vajadzīga, tādēļ es kā Sociālistiskās partijas vadītājs nekādās aktivitātēs neiesaistos un uz referendumu neiešu," intervijā Dienai sacīja A.Rubiks. "Pats ieņemšu ļoti neitrālu pozīciju un aicināšu citus rīkoties tā, lai paliek tā, kā ir, lai paliek status quo." 

Tas, ka tika savākts nepieciešamais parakstu skaits, viņaprāt, "ir vairāk protesta forma pret valstī notiekošo, nevis tas, ka būtu ļoti vajadzīga tā otra valsts valoda". 

Kā ziņots, ceturtdien sasaukta parlamenta ārkārtas sēde, kurā būs jāskata Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegtais likumprojekts par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodu noteikt kā otru valsts valodu. Formāli paredzēts likumprojektu nodot izskatīšanai Saeimas komisijām, par atbildīgo nosakot Juridisko komisiju. Likumprojektu iepriekš solījušas neatbalstīt visas parlamenta frakcijas, izņemot Saskaņas centru, kas balsojumā nepiedalīšoties.

Ņemot vērā to, ka Satversmes grozījumu projekts paredz mainīt Satversmes 4.pantu, neatkarīgi no tā, kāds būs Saeimas lēmums, par grozījumiem būs jārīko tautas nobalsošana. Tautas nobalsošana šajā jautājumā būs jāsarīko ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlētāju iesniegtā Satversmes grozījumu projekta izskatīšanas Saeimā. Visticamāk, ka referendums varētu notikt 18.februārī.

Jau ziņots, ka savākts nepieciešamais parakstu skaits referenduma rīkošanai par krievu valodu kā otru valsts valodu, pirmdien informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāvji. CVK pabeidza pārbaudīt parakstu vākšanā likuma Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē ierosināšanai saņemtos parakstus, un pirmdien CVK sēdē tika apstiprināti galīgie parakstu vākšanas rezultāti.

Apstiprināti 187 378 paraksti, kas ir 12,14% no balsstiesīgajiem iepriekšējās vēlēšanās.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Top komentāri

Gnīda
G
Lodermans un sarkanā centra rūbiķis ir "īstena tautu draudzība".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas