Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rūk Eiropas Tautas partijas kandidātu skaits uz EK prezidenta krēslu

Somijas premjerministrs Jirki Katainens, kuru līdz šim uzskatīja par vienu no ticamākajiem Eiropas Tautas partijas (ETP) kandidātiem uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu, tomēr nekandidē ieņemt Žozē Manuela Barrozu vietu, atsaucoties uz viņa tuvāko palīgu, ziņo EurActiv.

Iekšējā procedūra peredz, ka nacionālajām partijām savi kandidāti ETP jānominē no 13.februāra līdz 5.martam. ETP gala lēmumu par savu kandidātu plāno pieņemt 6.-7.marta kongresā Dublinā. "Zaļo gaismu" Katainena kandidēšanai nav devusi viņa nacionālā politiskā partija, jo viņš nepieciešams kā premjers līdz Somijā 2015.gada aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. 

Tikmēr par līderi sacensībās uz EK prezidenta krēslu izvirzījies bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, jo atbalstu viņam paudusi Vācijas kancelre Angela Merkele. Diena.lv jau vēstīja, ka vienlaikus ar runām par Merkeles atbalstu Junkeram izskanējušas baumas arī par viņa kāri uz alkoholu.

Sarežģījumi ir iekšējā tirgus komisāra MIšela Barjnē kandidatūrai. Viņa nacionālā partija - Francijas Tautas kustības savienība (UMP) – pauž Barnjē atbalstu, bet vienlaikus paudusi atbalstu arī Staptautiskā Valūtas fonda vadītājai Kristīnei Lagardai. "UMP ir jāizvēlas, partijai nevar būt divi kandidāti," kāds avots sacījis EurActiv.  

EurActiv neiztirzā Latvijas bijušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) izredzes tikt izvirzītam kā ETP kandidātam uz EK prezidenta amatu. Vienlaikus jau iepriekš izskanējis, ka pret viņa kandidatūru iebildumi varētu būt Eiropas dienvidvalstīm. Dombrovska kandidatūras minēšana uz EK prezidenta amatu gan varētu rosināt diskusiju arī par iespēju Latvijas ekspremjeram ieņemt kādu citu augstu amatu Briselē vai arī ļautu viņam pretendēt uz augsta līmeņa ekonomikas nozares komisāra portfeli.

Vienotība jau tuvākajā laikā grasās oficiāli nominēt Dombrovska kandidatūru EK prezidenta amatam.

Diena.lv jau vēstīja, ka EP lielākās politiskās grupas ETP priekšsēdētājs Žozefs Dauls publiski minējis četrus kandidātus uz augsto krēslu - Somijas premjerministru, Latvijas bijušo premjerministru, iekšējā tirgus komisāru Barnjē un Junkeru.

Lisabonas līgums paredz, ka Eiropas Parlaments (EP) ievēl EK prezidentu balsoties uz ES Padomes ieteikumu un ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus. Lai arī politisko spēku nominācijas spēlēs lomu lēmuma pieņemšanā, gala lēmumu tik un tā pieņems valstu un valdību vadītāji. Līdz ar to pilnībā izslēgt Katainenu no kandidātu loka nevar. "Katainens ir teicis, ja kāds viņu sauks, viņš to pieņems," izteicies Somijas premjera Eiropas lietu padomnieks Pasi Rajalla. Turklāt jāņem vērā, ka Eiropadome par EK prezidenta amata kandidātu lems samitā pēc EP vēlēšanām maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas