Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima atbalsta priekšlikumu no 2023. gada eID karti noteikt par obligātu

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, lai no 2023.gada elektroniskās identifikācijas kartes (eID) būtu obligāts identifikācijas dokuments visiem valsts iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā saistīti ar Eiropas Savienības regulu, kuras mērķis ir stiprināt elektronisko darījumu uzticamību iekšējā tirgū. Regula paredz, ka visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm no 2018.gada 1.septembra jānodrošina iespēja saņemt elektroniskos pakalpojumus pāri robežām, izmantojot jebkurā dalībvalstī izsniegtu kvalificētu un identifikācijas shēmā iekļautu identifikācijas līdzekli.

Pēc VARAM paustā, lai iedzīvotāji pilnvērtīgi varētu īstenot savas tiesības un pienākumus, neatkarīgi no atrašanās vietas izmantojot valsts radītos elektroniskos pakalpojumus, kā arī veikt elektronisko dokumentu apriti, eID kartes nepieciešams noteikt kā primāro personas apliecinošo dokumentu.

"eID karte obligāta būs visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu. Savukārt pase turpmāk būs izvēles dokuments, to varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu," norāda VARAM.

Plānots, ka, nosakot eID kā obligātu dokumentu, ne tikai tiks garantēta piekļuve valsts e-pakalpojumiem, bet arī nodrošināti citi digitālā tirgus izveidi veicinoši aspekti, proti, iedzīvotājiem būs piešķirts vispārpieejams identifikācijas līdzeklis, kas atbilst augstākajām drošības prasībām, kā arī būs iespēja saņemt citu ES valstu elektroniskos pakalpojumus.

Paredzēts, ka līdz ar to eID karte kļūs par vispārpieejamu līdzekli, ko varēs izmantot arī juridiskas personas, un tas ļaus arī uzņēmējiem racionālāk un efektīvāk attīstīt savus elektroniskos pakalpojumus.

Grozījumi pārejas periodu uz eID kā obligātu identifikācijas dokumentu visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu, paredz no 2021.gada līdz 2022.gadam ieskaitot.

Top komentāri

edvins
e
Labi, tikai ID karte obligāti jābūt bezmaksas - jo valsts piespiedīs cilvēkus ar likumu to iegādāties. Vēl jo vairtāk nepilngadīgos, kuri nepelna naudu, bet gan dzīvo uz savu vecāku rēķina. Cilvēkiem pietiek jau arī ar pasi. Vai arī tad pases izsniedz par brīvu. Citādi sanāk tā, ka cilvēku apzināti apkrauj ar personīgajiem dokumentiem, apzināti par to pieprasot naudu, papildinot valsts budžetu. Valsts budžets būtu jāpilda savādāk, nevis papildus izdomājot vēl otro un vēl pēc kādiem gadiem trešo identitātes dokumentu katram cilvēkam. Tas nonāk līdz nekaunībai un smieklīgumam!
>:)
&
Tam nav nozīmēs-kā bija Igaunijā vai Amerikā: Cilvēku masveida kontrole pretēji viņu gribai ir pretlikumīga un amorāla...
riebīgs
r
un prettiesisks lēmums. Tas ļaus kontrolēt mani visādā veidā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas