Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saeima kārtējo reizi noraida ieceri par brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos

Saeimas deputāti ceturtdien ar minimālu balsu pārsvaru nenodeva skatīšanai komisijās opozīcijā esošās Saskaņas centra (SC) frakcijas piedāvātos grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredzēja noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu.

Par priekšlikuma nodošanu komisijām nobalsoja 43 deputāti, pret bija 42, bet atturējās trīs tautas kalpi. Par priekšlikuma nodošanu komisijām nobalsoja 43 deputāti, pret bija 42, bet atturējās trīs tautas kalpi. Par nobalsoja SC, Zaļo un zemnieku savienības deputāti un Vladimirs Reskājs, Inga Bite un Inga Vanaga, pret bija Vienotības, Reformu partijas frakciju deputāti un vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti, atturējās Einārs Cilinskis (NA), Elīna Siliņa un Viktors Valainis. Nebalsoja Solvita Āboltiņa un Aleksejs Loskutovs (Vienotība) un citi.

Aicinot balsot par priekšlikumu, Valērijs Agešins (SC) klāstīja, ka kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku, un, atzīstot par svētku dienu arī 7.janvāri, tiktu veicināta sabiedrības integrācija. Pareizticīgo baznīca Latvijā tiek uzskatīta par tradicionālu konfesiju un vēsturiski mūsu valstī dzīvo arī liels vecticībnieku skaits, kas svin Ziemassvētkus 7.janvārī. Tie ir dažādu tautību cilvēki, kuri, dzīvojot Latvijā, svin pareizticīgo Ziemassvētkus, viņš uzsvēra.

SC ideju par svētku dienu pareizticīgo Ziemassvētkos aktualizē jau daudzus gadus pēc kārtas, bet tā nekad negūst deputātu vairākuma atbalstu, jo Ziemassvētkus Latvijā atzīmē decembra nogalē.  

Pēc 2012.gada februārī notikušā referenduma par valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai svētku dienas statusa piešķiršanu pareizticīgo Ziemassvētkiem kā vienu no sabiedrības saliedēšanas pasākumiem nosauca toreizējais Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers, savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) šo ideju nosauca par absurdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas