Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saeima noraida ideju arī par nebrīvē dzimušu dzīvnieku izmantošanu cirkā

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien pretēji atbildīgajā komisijā lemtajam otrajā lasījumā nolēma neatbalstīt ideju, kas atļautu izmantot cirkā nebrīvē turētus dzīvniekus. Līdz ar to arī otrajā lasījumā parlamentārieši balsojumā atbalstījuši liegumu cirkā izmantot dzīvniekus.

Par Jūlijas Stepaņenko (Saskaņa) iesniegto priekšlikumu liegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs balsoja 26 deputāti, pret bija 44, bet atturējās divi tautas kalpi.

Savukārt kopumā grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kuros paredzēts liegums cirkā izmantot dzīvniekus, atbalstīja 62 deputāti, kamēr opozīcijā esošās Saskaņas frakcijas deputāti atturējās, bija pret vai balsojumā nepiedalījās.

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā skatāmi vēl trešajā lasījumā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstītie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā paredzēja, ka cirkā tiktu aizliegts izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus, bet atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus.

Taču Saeimas pirmajā un pašlaik arī otrajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredz aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Dzīvnieku brīvība Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā Par cilvēcīgu cirku, kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
TAD JAU ŠĪM ''MEITENĒM'' NU ŠAUSMĪGI GRIBAS PASTRĀDĀT BORDELĪ !!!
Redz
R
kā var, šad tad, ja grib! Paldies! ''Kāpēc gan mīkstsirdīgie dzīvnieku mīļotāji savos pūliņos nav pievērsušies cirkam un zvērnīcām, lai pārtrauktu zvēru izrādīšanu? Kamēr mūsu likumi pacieš šo negodu, mums ir maz izredžu, ka nākošās paaudzes uzskatīs mūs par civilizētiem cilvēkiem. Lai apjēgtu, kāds mežoņu bars mēs patiesībā esam, vajag tikai ieiet ceļojošas zvērnīcas nojumē. Nežēlīgais, plēsīgais zvērs nesēž krātiņā, viņš stāv pie tā un skatās.'' Aksels Munte
Zemnieks
Z
Nu tad, beidzot, viens sapratigs lemums no 100 lielezu, parazitu puses. Dzivnieki nav jamoka un japazemo, lai vinus piespiestu izpriecet plebejus. Kad tiks pienemti likumi: Par viendzimumu paru gimenu registraciju vai laulasanu, likums Par eitanaziju???? Ja atseviski kretini Saima doma ka viniem sadi likumi ir nevajadzigi tad tiem kretiniem nav jasez Saeima, bet saslauka ielas tajas pasvaldibas no kuram vini nak.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas