Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Saeima tomēr konceptuāli atbalsta likumprojektu par brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos

Ar nelielu balsu pārsvaru Saeima pirmajā lasījumā tomēr atbalstīja likumprojektu, kas paredz pareizticīgo Ziemassvētkus noteikšanu par brīvdienu.

Šo likumprojektu atbalstīja 35 deputāti, kuri pārsvarā pārstāv opozīcijas frakcijas, bet arī daži koalīcijas deputāti - Aija Barča (ZZS), Gundars Daudze (ZZS), Aldis Adamovičs (Vienotība), Askolds Kļaviņš (ZZS), Līga Kozlovska (ZZS) un Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība). Pret balsoja 21 parlamentārietis pārsvarā no koalīcijas partijām, bet vēl septiņi deputāti - seši koalīcijas pārstāvji un Edvards Smiltēns - balsojumā atturējās. Savukārt 14 deputāti no dažādām frakcijām balsojumā nepiedalījās.

Deputāti vienojās, ka priekšlikumus šim likumprojektam uz otro lasījumu var iesniegt līdz 5. oktobrim, tātad termiņš noteikts dienu pirms Saeimas vēlēšanām. Šis parlamenta sasaukums gan strādās vēl aptuveni mēnesi pēc Saeimas vēlēšanām, kas sāksies pilnvaru termiņš jaunievēlētiem deputātiem.

Iepriekš atbildīgā Saeimas komisija šo likumprojektu noraidīja. Debatēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā tās priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) norādīja, ka viņa kā katoliete ciena arī pareizticīgos un vecticībniekus. Savukārt šāds ierosinājums radot jautājumu, vai sabiedrībā netiek radīta sašķeltība, likumā paredzot vienu svētku svinēšanu divreiz. Tāpēc politiķe sliecas neatbalstīt šādas izmaiņas.

Deputāts Boriss Cilevičs (Saskaņa) iepriekš komisijas sēdē norādīja, ka šādu svētku ieviešana būtu samērīga, ņemot vērā, ka pareizticīgie un vecticībnieki ir apmēram 400 000. Viņš skaidroja, ka pašlaik pareizticīgie un vecticībnieki atrodas nevienlīdzīgā situācijā, kas ir jāmaina.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis februārī notikušajā komisijas sēdē aizsāka diskusiju par to, kādas ir iespējas 7. janvāri noteikt nevis kā brīvdienu, bet kā atzīmējamu dienu. Konkrēta izšķiršanās par šo ideju iepriekš komisijas sēdē gan neiezīmējās.

Darba devēju pārstāvji iepriekš norādījuši, ka jaunas brīvdienas ieviešana par 0,4% samazinātu Latvijas iekšzemes kopproduktu. Tāpēc šo jautājumu vajadzētu risināt, darbiniekam un darba devējam vienojoties par brīvdienas piešķiršanu attiecīgajā datumā.

Attiecīgais likumprojekts bija trīs gadus "iesprūdis" parlamentā. Jautājums atgriezās darba kārtībā pēc partijas Saskaņa Saeimas frakcijas komisijā pārstāvēto deputātu Cileviča, Igora Zujeva un Vladimira Nikonova rosinājuma.

Kā ziņots, likumprojekts par brīvdienu 7. janvārī tika nodots izskatīšanai Saeimas komisijā 2014. gada decembrī.

Iepriekš parlaments jau vairākkārt noraidīja līdzīgas ieceres.

papildināts 2. un pievienota 3. rindkopa

Top komentāri

Bērziņš
B
Vai šogad nenotiks vēlēšnas?
ta nu gan
t
Laiks ir pārlaicīgs, bet tomēr pie kādas vienotas laika skaitīšanas vajadzētu turēties. Latvija uz Gregorisko kalendāru pārgāja 1582.gadā. Kāpēc 2018.gadā Saeima nolemj, ka janvārī pēkšni uz vienu dienu ir decembris??? Brīvdienas jau var noteikt, kādas tik grib, bet kāpēc uz šo vienu dienu vajadzētu laiku skaitīt pēc Jūlija kalendāra? Ja jau par laika skaitīšanas tēmu, tad tik pat muļķīgi man šķiet, ka 1.janvārī nezin kāpēc tiek aktīvi šķirstīts arī ķiniešu kalendārs (suņa utml gads), kaut šābrīža 4715.gads sākās tikai februārī. Un pēc ebreju kalendāra šobrīd ir 5778.gads, bet pēc islāma kalendāra laikam 1439. Varbūt tomēr turēties pie Gregoriskā kalendāra būtu vienkāršāk kā 2x gadā svinēt Jēzus dzimšanu un 2x gadā Jauno gadu (krievi taču svinēs veco jauno gadu arī)?
atkarība
a
Kāpēc Latvijas pareizticīgo baznīca ir pakļauta Maskavas, nevis Konstantinopoles patriarhātam kā tas ir Igaunijā? Civilizētās valstīs pareizticīgie Ziemassvētkus atzīmē kopā ar pārējām konfesijām, nevis pēc vecā kalendāra.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas