Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ieceri Lāčplēša dienu noteikt par svētku dienu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz 11.novembri, Lāčplēša dienu, noteikt par oficiālu svētku dienu.

Lielākā daļa ministriju pārstāvju pauda atbalstu šādam ierosinājumam. Finanšu ministrijas pārstāvji gan piebilda, ka ietekme uz iekšzemes kopproduktu varētu būt no 0,08% līdz 0,1%, bet nodokļu ieņēmumu samazinājums būtu 8,6 miljoni eiro 2019.gadā un 9,2 miljoni eiro - 2020.gadā. Ekonomikas ministrija mudināja deputātus pārskatīt svētku dienu sarakstu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība atbalsta 11.novembra noteikšanu par svētku dienu, bet Latvijas Darba devēju konfederācija pauda pretēju viedokli.

Deputātu vairākums arī bija atbalstošs par šo ierosinājumu, tomēr Valters Dambe (ZZS) balsojumā atturējās. Viņš arī mudināja nepapildināt svētku dienu sarakstu vai pārskatīt pašlaik noteikto svētku dienu skaitu. Latvijas ekonomiskajā situācijā nevar palielināt svētku dienu skaitu un paredzēt vēl vienu brīvdienu, uzskata Dambe.

Ja 11.novembri noteiktu par svētku dienu, tad šajā dienā būtu brīvdiena. Ja tā "iekritīs" brīvdienās, tad ar papildu brīvdienu to nekompensēs.

Kā ziņots, šo likumprojektu parlamentā iesniedza deputāti Hosams Abu Meri (Vienotība), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Atis Lejiņš (Vienotība), Rihards Kols (VL-TB/LNNK) un Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība).

Partijas Vienotība pārstāvji iepriekš pauda, ka Lāčplēša diena kā oficiāla brīvdiena būtu cieņpilns žests un saliedējoša iniciatīva gan Latvijas simtgadē, gan sagaidot Bermontiādes simtgadi 2019.gadā.

"2019.gadā tiks atzīmēta 100.gadadiena kopš 1919.gada 11.novembra, kad Latvijas valsts armija guva uzvaru pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb t.s. Bermonta karaspēku. Pieminot šo notikumu, 11.novembris jeb Lāčplēša diena šobrīd noteikta kā oficiāla atceres diena, lai godinātu Latvijas brīvības cīnītājus," uzsvēra Vienotības pārstāvji.

Top komentāri

svētki un
s
11.novembris ir OK! Cik ilgi sērosim? 25.marts un 14.jūnijs ir akmenī iekalti! ATCELIET 17.jūniju, 4.jūliju un pirmo decembra svētdienu!
B. Bulfstaks
B
AR SV'ETKU DIEN'AM IR PAR MAZ. Vajag noteikt sv'etku ned'e'las, sv'etku m'ene'sus un sv'etku gadus.
Irlielāmērāticams
I
ka Saeimā varētu uzvarēt veselais saprāts un Lāčplēša dienā varētu ietvert visus pārējos militārā rakstura piemiņas datumus. Tāpat varētu pamazām virzīties uz sēru dienu skaita samazināšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas