Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saistībā ar OIK sākti vairāki kriminālprocesi un resoriskā pārbaude

Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) saistībā ar obligātā iepirkuma komponenti (OIK) ir sākti vairāki kriminālprocesi un resoriskā pārbaude, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Kriminālprocesi esot sākti par faktiem, kas norādīti gan no Ekonomikas ministrijas (EM), gan no Ģenerālprokuratūras pārsūtītajos deputātu iesniegumos. Pēc policijas raidījumam sniegtās informācijas, kriminālprocesi sākti par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā un par dokumentu viltošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā personu grupā. ONAP atgādina, ka, izmeklēšanas laikā iegūstot pierādījumus, var tikt konstatēti arī citu noziedzīgu nodarījumu sastāvi.

"Izmeklēšanas gaitā ierosinātajos kriminālprocesos notiek aktīva sadarbība ar dažādām valsts iestādēm, tiek saņemta pieprasītā informācija un veiktas citas nepieciešamās procesuālās darbības. Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd sniegt nevaram," saņemto atbildi no ONAP citēja Nekā personīga.

Kā ziņots, augusta izskaņā Ģenerālprokuratūrā vērsās ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība), lūgdams pārbaudīt iespējamu EM amatpersonu nolaidīgu rīcību, izsniedzot OIK atļaujas, aģentūru LETA informēja EM. Pieteikumā Ģenerālprokuratūrai nebija norādītas konkrētas EM amatpersonas, bet ministrs aicināja izvērtēt to amatpersonu rīcību, kuras konkrētajā laikā posmā - no 2012.gada līdz 2017.gadam - bija iesaistītas un atbildīgas par atjaunojamās enerģijas jomas uzraudzību.

Savukārt augusta sākumā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) publiski paziņoja, ka vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt viņa sagatavoto ziņojumu par OIK ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam, tajā skaitā ziņojumā ietverto informāciju par, iespējams, pretlikumīgi izsniegtām atļaujām desmit vēja elektrostacijām jaunu jaudu atbalstam OIK sistēmas ietvaros.

Pirms tam, 4.maijā, Saeimas deputāte Inguna Sudraba paziņoja, ka VP sākusi kriminālprocesu pēc viņas iesnieguma, kurā politiķe norādīja uz iespējamu valsts amatpersonu prettiesisku darbību saistībā ar subsidētā elektroenerģijas tirgus un OIK ieviešanu un kontroli. Sudraba Ģenerālprokuratūrā bija vērsusies marta vidū.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, martā arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, vadot Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdi, sacīja, ka nodevis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrā vairāku parlamenta opozīcijas deputātu savāktos materiālus saistībā ar iespējamām nelikumībām OIK kontekstā.

Savukārt jau pērnajā oktobrī VP preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA apliecināja, ka ONAP ir sākusi kriminālprocesu pēc EM iesnieguma par AS Sadales tīkls un SIA Rīgas enerģija rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Konkrētais process toreiz bija sākts par krāpšanas mēģinājumu lielos apmēros.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka visa mistiskās kustības t.s. "zaļās domāšanas" ietvaros tiek vadītas no kādas nedraudzīgas valsts. Neticat? Es arī neticu, es redzu... to, kas redzams visiem.
šo vājprātu ieviesa Emsis
š
Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs I.Emsis. Diena, 22.09.2000. Valdībā apspriešanai nodoti Enerģētikas likuma grozījumi, mazinot līdzšinējos atvieglojumus mazajām HES, vēja elektrostacijām un citām reģeneratīvajām energoietaisēm un tuvinot to pilnīgu atcelšanu. Es kā šo atvieglojumu autors un izcīnītājs 6. Saeimā vēlētos ieviest skaidrību dažos ar tiem saistītajos aspektos, kas vai nu aiz nezināšanas, vai apzināti tiek noklusēti. Enerģētikas likuma 40. pantā noteikts, ka Latvenergo jāiepērk mazo hidroelektrostaciju, vēja elektrostaciju, saules bateriju un biogāzes energoiekārtu, kuras nodotas ekspluatācijā līdz 2005. gadam, pirmajos astoņos ekspluatācijas gados saražotā enerģija par divkāršu realizācijas tarifu, tādējādi paātrinot šo elektrostaciju kapitālieguldījumu atmaksāšanos, mudinot lauku uzņēmējus ieguldīt līdzekļus šādās mazās, videi draudzīgās elektrostacijās, kuras atmaksājas ilgākā laikā. Kāda ir šā mazās enerģētikas atbalsta jēga? Atbalsts Latvijas latviskumam!
reptilis
r
Visus iepriekšējos gadus neviens neskraidīja...nerosijās...nedīdījās - jo viss taču bija kārtībā...ak,cienījamā kundze,viss kārtībā...,ak ,jā metalurgs pa burbuli aizgājis,bet tā viss kārtībā...viss kārtībā...valsts parāds aug un aug,bet tā viss kārtībā...,ak cienijamā kundze Tauta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas