Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Sāk pārbaudes vairāk nekā 300 OIK elektrostacijās

Uzsākta vērienīga pārbaude vairāk nekā 300 elektrostacijās, kas saņēmušas tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, elektroenerģijas pašpatēriņa kontroles uzlabošanai, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrija (EK).

Pastiprinot obligātā iepirkuma komponenti (OIK) saņemošo elektrostaciju kontroli, pērnā gada 10.aprīlī Ministru kabinets apstiprināja izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot, ka no 2019. gada 1. jūlija publiskais tirgotājs obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem iepirks tikai saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas atlicis pēc elektroenerģijas izlietošanas elektrostacijas darbības nodrošināšanai atbilstoši elektrostacijas principiālajai elektriskā pieslēguma shēmai.

Izmaiņas regulējumā tika veiktas ar mērķi veicināt valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas gala patērētāji, efektīvāku izlietojumu un izmaksu prognozējamību, ko var nodrošināt, ieviešot stingrāku elektrostaciju kontroles mehānismu un, nosakot papildu darbības nosacījumus atbalsta saņemšanai.

Lai to nodrošinātu, elektroenerģijas ražotājam līdz šā gada 1. jūnijam elektrostacijas principālā elektriskā pieslēguma shēma bija jāiesniedz publiskajam tirgotājam, EM un sistēmas operatoram.

Elektroenerģijas ražotāji elektrostacijas principiālo elektrisko pieslēguma shēmu ir iesnieguši par 310 no 328 elektrostacijām, kurām bija pienākums iesniegt šo informāciju.

EM sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru ir uzsākusi apjomīgu darbu pie elektrostaciju principiālo elektrisko pieslēguma shēmu atbilstības izvērtēšanas normatīvo aktu un vadlīniju prasībām. Ministrija izvērtēs, vai elektrostacijas principiālo elektrisko pieslēguma shēmas ir atbilstošas šīm prasībām, un jūnija laikā katram komersantam individuāli paziņos par izvērtējuma rezultātu vai precizējumu nepieciešamību iesniegtajos dokumentos. Šā gada jūlija sākumā ministrija informēs sabiedrību par šīs pārbaudes kopējiem rezultātiem.

Principiālās elektriskā pieslēguma shēmas neiesniegšanas gadījumā publiskais tirgotājs šā gada 1. jūlijā pārtrauks saražotās elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros.

Publiskais tirgotājs atsāks elektrostacijā saražotās elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros ar nākamā pilnā kalendāra mēneša pirmo datumu pēc principiālās elektriskā pieslēguma shēmas iesniegšanas sistēmas operatoram, publiskajam tirgotājam un EM.

Lai nodrošinātu atbilstošu saražotās elektroenerģijas pārpalikuma, kas atlicis pēc elektroenerģijas izlietošanas elektrostacijas darbības nodrošināšanai, aprēķinu, kā arī vienotu pieeju, un enerģētikas jomu regulējošiem normatīviem aktiem atbilstošu elektrostaciju principiālo elektriskā pieslēguma shēmu izstrādi un iesniegšanu publiskajam tirgotājam, EM un sistēmas operatoram, EM sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru izstrādāja vienotas prasības komersantu, kuri pārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, publiskajam tirgotājam, EM un sistēmas operatoram iesniedzamajai principiālai elektriskā pieslēguma shēmai. Vadlīnijas publicētas ministrijas tīmekļa vietnē, kā arī tika nosūtītas visiem komersantiem, uz kuriem tās attiecās.

Iepriekšminētie nosacījumi un prasības ietvertas Ministru kabineta 2010.gada 16.marta noteikumos Nr.262 Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību un Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumos Nr.221 Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā.

Ekonomikas ministrija pastāvīgi veic staciju nodokļu parādu kontroli, gada pārskatu informācijas analīzi. Savukārt līdz šā gada beigām AS Enerģijas publiskais tirgotājs pabeigs visu OIK elektrostaciju visaptverošu auditu.

Top komentāri

Nemiro nepilda Saeimas lēmumu
N
likvidēt OIKu. Viņš grib izšļūkt ar kaut kādām pārbaudēm un stāstiem, ka OIK nevar likvidēt
OIK ir naudas ādere "izredzētajiem"
O
Tā ir jālikvidē, nevis jātaisa pārbaudes
edvins
e
Zariņš jau televīzijā paskaidroja, kas šīs ir par pārbaudēm! Kārtējā afēras turpināšana. Vai tiešām šāda liela mēroga afērā - zagšanā nav piemērojama krimināllieta un taisnīga tiesa ?!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas