Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sakāve pašapziņu nemazina

Pašapziņu pēc pieticīgā snieguma Saeimas vēlēšanās nav zaudējis neviens no trijiem politiskajiem spēkiem, kas neizpildīja pat minimālo programmu un nesasniedza 2% barjeru - tā būtu iespēja pretendēt uz valsts finansējumu. Kā Vienoti Latvijai (VL), tā Latvijas attīstībai (LA) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) noskaņotas darbību turpināt un cer, ka nākamajās vēlēšanās sabiedrības pieprasījums pēc to politikas būs lielāks, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Vienoti Latvijai viena no izvēlēm būtu tuvināšanās Latvijas attīstībai, cerīgi raugoties uz tās jauno līderi Juri Pūci. Uz Einara Repšes vadīto politisko spēku skatus met arī Jaunā konservatīvā partija, bet ar cerību, ka tās biedri pārnāks uz JKP, kā pieļāva Jānis Tomels. Plašākā lokā pirmā vēlēšanu rezultātus drīz izvērtēs Latvijas attīstībai, JKP kopā pulcēsies novembra beigās. Pirmie konkrētākie lēmumi tiks pieņemti decembrī, kad notiks gan LA, gan VL kongresi.

Dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām šķita, ka pieci jaunie politiskie spēki - Latvijas Reģionu apvienība, No sirds Latvijai, VL, LA un JKP - atrodas uz vienas starta līnijas. Visu priekšgalā bija pazīstami līderi ar lielāku vai mazāku politisko rūdījumu. Nevienam no šiem spēkiem sabiedrības domas aptaujas vasarā vēl neuzrādīja izredzes iekļūt 12. Saeimā. Divām partijām tas tomēr izdevās.

Ar astoņiem mandātiem Saeimā būs Latvijas Reģionu apvienība, kuras priekšsēdētājs ir Mārtiņš Bondars, bet ar septiņiem - Ingunas Sudrabas vadītā partija No sirds Latvijai. Pārējie trīs palika ārpus parlamenta. Par Vienoti Latvijai nobalsoja 10 788 pilsoņi jeb 1,18%, par Latvijas attīstībai - 8153 jeb 0,89%, bet Jauno konservatīvo partiju, kuru vada Jānis Bordāns, izraudzījās 6389 jeb 0,7% vēlētāju.

"Mēs esam idejas cilvēki un gatavojamies garajam maratonam līdz nākamajām vēlēšanām," turpina LA vadītājs Repše. Uz vaicāto, vai partijas atbalstītāji turpinās algot viņu priekšsēdētāja amatā, Repše uzsvēra, ka algu viņam maksā nevis partija, bet biedrība Latvijas nākotnes forums, "bet tad jau redzēs, ir jātaupa līdzekļi". Biedrībā ir vairāki turīgi uzņēmēji, kas līdz šim atbalstījuši partiju.

Ainārs Šlesers aizvadītās Saeimas vēlēšanas uzskata tikai par tādu "iesildīšanos pirms lielā starta, jo mums ir milzīgs potenciāls". To ir plānots likt lietā, konsolidējot ārpus parlamenta cilvēkus, kuri seko līdzi politikai un varot to komentēt. Taču tā nebūšot tikai kritizēšana - partija nākšot ar savu piedāvājumu.

Edgars Zalāns gan nav Šlesera vadītās partijas biedrs, bet tieši viņam varētu uzticēt doties uz pirmajām sarunām ar LA politiķiem, liecina Dienas rīcībā esošā informācija. Lūgts to komentēt, Zalāns atzina, ka programmas tiešām esot līdzīgas, un šķiet, ka LA atsevišķas lietas ir pārņēmusi no Par labu Latviju programmas. Viņš atbalstītu spēku apvienošanu, kas būtu arī Latvijas interesēs.

Visu Ināras Egles rakstu Sakāve pašapziņu nemazina lasiet trešdienas, 22.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas