Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sāksies konkrētu priekšlikumu sagatavošana par minimālās algas izmaiņām

Labklājības ministrija (LM) turpina darbu pie minimālās algas apmēra pārskatīšanas, izvērtējot arī tās paaugstināšanas iespējas, un drīzumā plāno sākt priekšlikumu sagatavošanas procesu sadarbībā ar Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju, kā arī sarunas ar sociālajiem partneriem, informēja ministrijā.

Saskaņā ar procedūru par sagatavotajiem priekšlikumiem būs jādiskutē Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē. Pēc LM prognozēm, šāda sēde varētu notikt ap maiju.

Vienlaikus labklājības ministre Ilze Viņķele (V) uzsver, ka strauja un ekonomiski nepamatota minimālās algas palielināšana var izslēgt daļu strādājošo no darba tirgus, kā arī novest pie nelegālās nodarbinātības īpatsvara pieauguma. "Lai nepalielinātu sociāli maznodrošinātu iedzīvotāju īpatsvaru vēl vairāk, valdībai pirms šāda lēmuma pieņemšanas ir jāizvērtē dažādi - gan pozitīvie, gan negatīvie - aspekti," norāda ministre.

Minimālā alga Latvijā patlaban ir 200 lati, ar nodokļiem neapliekamais minimums ir 45 lati, bet neapliekamais minimums par apgādājamo ir 70 lati, un no jūlija to paaugstinās līdz 80 latiem.

Kā ziņots, tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka 200 latu liela minimālā darba alga ne tuvu nav uzskatāma par taisnīgu. Viņaprāt, tai būtu jābūt vismaz 303 latiem.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) norādījis, ka minimālās algas paaugstināšana būs atkarīga no fiskālajām iespējām valsts budžetā, taču līdz 300 latiem no pašreizējiem 200 latiem minimālo algu nebūs iespējams paaugstināt. Viņaprāt, minimālā alga jāceļ par 30-40 latiem. Tikmēr LM savu piedāvājumu minimālās algas apmēram vēl neatklāj. "Mēs gatavojamies, lai saprastu, cik tad būtu godīga darba samaksa un vai tiešām darbinieki objektīvi nesaņem par maz, un viņu darba produktivitāte ir augstāka," iepriekš teikusi valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas