Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Salnu nodarīto bojājumu apsekošanai līdz šim pieteikti vairāk nekā 1000 hektāru augļu dārzu

Līdz trešdienas rītam augļkopji un ogu audzētāji apsekošanai pieteikuši 1008 hektārus augļu dārzu, kas maija sākumā cietuši salā un salnās, informēja Lauku atbalsta dienesta (LAD) pārstāvji.

Kopumā saņemti 105 pieteikumi, tostarp no Valmieras novada saņemti 12 pieteikumi, no Limbažu novada - 11 pieteikumi, bet no Ogres novada - astoņi pieteikumi. Valmieras novadā apsekošanai pieteikti 100,97 hektāri, Limbažu novadā - 133,09 hektāri, bet Ogres novadā - 194,93 hektāri.

Vienlaikus LAD pārstāvji norādīja, ka dārzu apsekošana sāksies pēc pieteikumu iesniegšanas termiņa beigām. Pieteikumus ir iespējams iesniegt līdz otrdienai, 20.jūnijam.
Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja un krūmmelleņu audzētāja Māra Rudzāte aģentūrai LETA stāstīja, ka pieteikumu ir mazāk, nekā gaidīts.
 
Viņa norādīja, ka salā un salnās cietusī platība varētu būt aptuveni 3000 hektāru, tostarp 2000 hektāros tiek piekopta integrētā audzēšana.
 
Vienlaikus Rudzāte skaidroja, ka nozares pārstāvji nav bieži vērsušies pēc palīdzības valdībā, tāpēc arī patlaban cilvēkiem nav ticības, ka kompensācijas tiks saņemtas.
Tāpat viņa pieļāva iespēju, ka saimnieki, kuriem cietuši 50% ražas, varētu nemaz nepieteikties apsekošanai, jo "izdzīvos" ar atlikušo ražas daudzumu.
Jau ziņots, ka pēc astoņu dienu ilgā sala maija sākumā visos Latvijas reģionos būtiski cieta augļu dārzi, tostarp Kurzemē visvairāk cieta ķirši, kuri lielākoties visi jau bija saziedējuši, bet Vidzemē apsala ķirši, plūmes, bumbieres, ābeles. Augļkopju asociācija situāciju nozarē vērtēja kā katastrofālu.
 
Pēc Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) aplēsēm, maija salnas augļu un ogu dārziem visā Latvijā nodarījušas zaudējumus 10 miljonus eiro apmērā.
 
Vienlaikus augļkopjiem un ogu audzētājiem ir iespēja pieteikt cietušos dārzus apsekošanai, kuru veiks Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas