Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Samazinās dzīvsudrabu saturošu plombu izmantošanu zobārstniecībā

Lai turpmākajos gados samazinātu amalgamas jeb tā dēvētās dzīvsudraba plombas izmantošanu zobārstniecībā, otrdien. 2.jūlijā, valdība apstiprināja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto plānu 2019.-2020.gadam. Mērķis ir aizsargāt vidi no piesārņojuma ar dzīvsudrabu, informē VM pārstāve Anna Strapcāne.

Amalgama ir metālu sakausējums, kurā ietilpst dzīvsudrabs. To joprojām izmanto zobārstniecībā, taču Eiropas Savienības regulas paredz, ka katrai dalībvalstij jāizstrādā nacionālo plānu, lai pakāpeniski samazinātu zobārstniecības amalgamas izmantošanu. Eiropas Komisija jau pirms vairākiem gadiem pieņēma stratēģiju attiecībā uz dzīvsudrabu, lai samazinātu tā daudzumu vidē un šīs vielas ietekmi uz cilvēkiem - nākošais solis ir zobārstniecība.

No 2018. gada 1. jūlija zobārstniecības amalgama vairs netiek izmantota bojātu zobu ārstēšanai bērniem vecumā līdz 15 gadiem un grūtniecēm vai sievietēm, kas baro ar krūti, izņemot gadījumus, kad zobārsts uzskata, ka tas noteikti ir nepieciešams. Tāpat pēdējos gados amalgamu materiālu izmantošana zobārstniecībā ir samazinājusies, jo speciālistiem ir pietiekamas zināšanas un iemaņas jaunāko tehnoloģiju izmantošanā zobārstniecībā. Arī turpmāk ir nepieciešams strādāt pie studentu un jau praktizējošu zobārstu tālākizglītošanas, kā arī nepieciešams sabiedrībai skaidrot, ka ierobežojumi galvenokārt saistīti ar šī materiāla ietekmi uz vidi.

Vēl viena no iespējām, kā samazināt zobārstniecības amalgamas lietošanu, ir strādāt pie zobu un mutes dobuma slimību profilakses un veselības veicināšanas, tādējādi mazinot zobu labošanas nepieciešamību. Piemēram, tiks turpinātas izglītības programmas par zobu veselību bērnudārzu un skolu pedagogiem, un īstenotas sabiedrības izglītojošās kampaņas, norāda Strapcāne.

Kopumā nākamos divus gadus un turpmāk VM kopā ar padotības iestādēm strādās, lai amalgamas izmantošana zobārstniecībā turpinātu samazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas