Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Satiksmes ministrs aicina autovadītājus laikus parūpēties par ziemas riepām

Latvijas autovadītāji aicināti laikus parūpēties par ziemas riepām saviem spēkratiem, otrdien pēc tikšanās ar AS Latvijas Autoceļu uzturētājs (LAU) un AS Latvijas Valsts ceļi (LVC) vadību žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ministrs atgādināja, ka automašīnām jābūt aprīkotām ar ziemas riepām no 1.decembra, bet, ņemot vērā Latvijas ziemu, pats viņš to jau ir izdarījis.

Augulis uzsvēra, ka tikšanās laikā saņēmis apliecinājumu no LAU un LVC par gatavību ziemas sezonai. Nepieciešamajā apmērā sagatavoti sāls un sāls-smilts maisījuma krājumi.

Pagājušajā ziemas sezonā autoceļu uzturēšanai iztērēti aptuveni 20 miljoni eiro. Augulis norādīja, ka līdzekļu šai ziemas sezonai ir pietiekami, vienlaikus paužot cerību, ka šogad ziema būs saudzīga un līdzekļu tiks iztērēts mazāk. Ārkārtas situācijās, kad nepieciešami lielāki tēriņi, valsts pēc tam šos izdevumus LAU kompensē.

Savukārt LAU un LVC vadība aicināja ziemas sezonā braukt piesardzīgi, ievērojot atbilstošu braukšanas stilu, ātrumu un distanci starp spēkratiem satiksmē. Īpaša piesardzība jāievēro rīta stundās, jo uz ceļiem, uz tiltiem, pie ūdenstilpēm, ceļa pārvadiem un brauktuvēm, ko ieskauj meži, var veidoties atkala jeb tā saucamais melnais ledus.

Tāpat jāatceras, ka grants ceļu stāvoklis ir ļoti atkarīgs no laika apstākļiem un gadījumā, ja salnas mīsies ar ilgstošiem atkušņiem vai būs ļoti lietains, uz grants ceļiem var iestāties šķīdonis un tiks noteikti masas ierobežojumi.

No šodienas sākas valsts autoceļu ziemas uzturēšanas sezona - sāk darboties ceļu uzturētāju ziemas dienests, kas nodrošina darbu diennakts režīmā, lai sekotu līdzi laika apstākļiem un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi veiktu ceļu kaisīšanu un attīrīšanu no sniega.

Autovadītāji arī aicināti ziņot par situāciju uz ceļiem, zvanot pa telefonu 80005555 vai izmantojot mobilo telefonu lietotni Waze vai sociālos tīklus.

Ziemā uz dažādu kategoriju ceļiem ir atšķirīgas uzturēšanas prasības. Valsts autoceļi ir sadalīti piecās ziemas uzturēšanas klasēs - A (augstākā), A1, B, C un D (zemākā) atkarībā no ceļu klasifikācijas, satiksmes intensitātes, seguma tipa, tehniskā stāvokļa, plānotā (pieejamā) finansējuma un sociālekonomiskās nozīmes. Tāpat noteikti īpaši sliktā tehniskā stāvoklī esošie ceļu posmi, kurus apkalpo ar atkāpēm no minētajām uzturēšanas klasēm.

Kopumā uz valsts autoceļiem ziemas uzturēšanas klases ir noteiktas 20 220 kilometriem (km) ceļu: A klases ceļi šajā ziemas sezonā būs 748 km, kas ir par 59 km vairāk nekā pērn; A1 klasē ir par četriem km vairāk - 2400 km; B, C un D klases (valsts reģionālie un vietējie autoceļi) - attiecīgi 3005, 12 303 un 1764 km.

Autoceļu uzturēšanai ziemas sezonā LAU ir paredzētas 650 tehnikas vienības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas