Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sažmiegs ciešāk, lai būtu drošāk

"Mans hobijs ir manikīrs, ne grāmatvedība," tā par nepieciešamību savu hobiju legalizēt saka Rūta (vārds mainīts) no Liepājas. Meitene gan šobrīd devusies strādāt uz Angliju, taču vairāk nekā gadu savā dzīvoklī radiem un paziņām par mazāku samaksu nekā salonos piedāvāja manikīra un pedikīra pakalpojumus.

Taču tas gan no Valsts ieņēmuma dienesta (VID), gan Veselības inspekcijas (VI) viedokļa nav atbalstāms. Turklāt šie pakalpojumi ir saistīti ar paaugstinātu infekcijas slimību izplatīšanas risku. Tāpēc plānots noteikt, ka skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzējiem, sākot saimniecisko darbību, būs par to jāpaziņo VI, piektdien vēsta laikraksts Diena.Rūta par papildu piepelnīšanās veidu sākusi domāt vēl studējot. Tajā brīdī pilsētā darbu atrast bijis grūti, bet nagu kopšana interesējusi. Izieti speciāli kursi, nopirkti materiāli, un meitene savā guļamistabā iekārtojusi nelielu vietiņu, kurā pieņemt klientus. Savukārt bizness pleties caur paziņām, kuras ieteikušas Rūtas pakalpojumus citām. Katru nedēļu nākuši aptuveni četri pastāvīgie klienti. Ar to pieticis, lai ieguldītais darbs un iegādātie materiāli atmaksātos. Meitene atzīst, ka, protams, vēlējās atvērt savu salonu vai vismaz oficiāli reģistrēt savu saimniecisko darbību, taču trūcis līdzekļu un zināšanu. Rūta stāsta, ka, pirmkārt, tā būtu kaudze papīru, ar ko noņemties, un viņai šādu zināšanu nav. Tāpēc būtu jānolīgst šīm darbam atsevišķs cilvēks. Otrkārt, dzīvoklī nav iespējams nodrošināt visām higiēnas prasībām atbilstošu vidi. Līdz ar to tāpat būtu nepieciešama atsevišķa telpa. Treškārt, nāktos maksāt nodokļus, taču ieņēmumi ir tik mazi, ka tas nebūtu izdevīgi. Meitene gan nezina, kādas soda sankcijas būtu, ja ierastos kāda pārbaude. Arī šobrīd Anglijā ik pa laikam pie viņas nāk klienti, bet oficiāli savu darbību reģistrējusi viņa nav.Papildus tam, ka Rūtai bija jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai, plānots, ka no nākamā gada viņai būtu par savas darbības sākšanu jāpaziņo arī VI. Kā Dienai skaidro VI Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece, mērķis ir šos pakalpojumu sniedzējus apkopot vienā reģistrā, savukārt tas ļautu pilnveidot higiēnas prasību ievērošanas uzraudzību.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 10.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas