Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SEB Mājokļu cenu indikators: Sarūk iedzīvotāju optimisms par mājokļu cenu pieaugumu

Šogad pavasarī nekustamā īpašuma cenu pieaugumu nākamo 12 mēnešu laikā prognozēja 42% aptaujāto iedzīvotāju, kas ir par četriem procentpunktiem mazāk nekā 2015.gada nogalē. Savukārt mājokļa cenu krituma prognozētāju skaits ceturkšņa laikā palielinājies par diviem procentpunktiem, secināts jaunākajā SEB Mājokļa cenu indikatora apskatā.

Cenu samazināšanos tuvāko 12 mēnešu laikā prognozē 11% iedzīvotāju. 2015.gada decembrī šādu atbildi sniedza nedaudz vairāk nekā 9% aptaujas dalībnieku.

Neitrāli noskaņoto iedzīvotāju, kuri sagaida nemainīgas mājokļu cenas tuvākā gada laikā, skaits palielinājies par diviem procentpunktiem, veidojot 28% no kopējā respondentu skaita. Vienai piektdaļai respondentu nebija konkrēta viedokļa par mājokļu cenu izmaiņām tuvākā gada laikā.

"Skatījumu attiecībā uz mājokļu cenām ietekmē tautsaimniecībā notiekošais, un lēnāka ekonomiskā izaugsme mazina optimismu par mājokļu cenu pieaugumu. Jau tradicionāli visoptimistiskākie ir vadošos amatos strādājošie, kā arī Vidzemē un Kurzemē dzīvojošie iedzīvotāji. Savukārt procentuāli vismazāk mājokļu cenu prognozētāju skaits ir redzams nepilsoņu, lauksaimniecībā nodarbināto, kā arī Latgales iedzīvotāju atbildēs," paziņojumā medijiem skaidro "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Aptaujas rezultāti rāda, ka mājokļu cenu kāpumu prognozētāju skaits turpina samazināties Rīgā. Galvaspilsētā nekustamā īpašuma cenu kāpumu prognozē 43% respondentu. Cenu kāpumu sagaidītāju skaits 2015.gada nogalē bija 45% no respondentiem, bet 2014.gada jūlijā, kad tika sasniegts augstākais mājokļu cenu kāpuma optimisma līmenis, pieaugošas nekustamā īpašuma cenas prognozēja 65% no aptaujātajiem rīdziniekiem.

Patlaban visoptimistiskāk noskaņotie attiecībā uz mājokļu cenu palielināšanos ir kurzemnieki (52% respondentu uzskata, ka mājokļu cenas pēc gada būs augstākas nekā šobrīd) un vidzemnieki (49%). Vismazāk tādu, kas prognozē mājokļu cenu palielināšanos šogad, dzīvo Latgalē (25%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas