Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Senioriem par vakcinēšanos jāvēršas pie ģimenes ārsta

Vakcinācijas birojam ir dots uzdevums šonedēļ nodrošināt 1000 cilvēku vakcināciju dienā, informē veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) un Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča. Līdz ar to šīs nedēļas laikā plānots ar vakcīnu pret Covid-19 potēt vismaz 6725 cilvēkus un nākamajā nedēļā aptuveni līdzīgu skaitu.

Savukārt no 1. marta, sabalansējot ar vakcīnu piegāžu iespējām, paredzēts vakcinēt gandrīz 20 000 personu nedēļā, norāda E. Juhņēviča. Līdz 16. februārim vakcīnas pirmo devu ir saņēmuši 22 883 cilvēki – mediķi un sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki. 


Vairāk nekā 500 prakšu

Pašlaik galvenā aktualitāte vakcinācijas procesā ir ieplānotā senioru, kas vecāki par 70 gadiem, vakcinācijas sākšana ģimenes ārstu praksēs no 22. februāra. Līdz 17. februārim līgumi par šo pakalpojumu bija noslēgti ar 504 ģimenes ārstu praksēm, taču līgumu slēgšana vēl turpinās (pavisam Latvijā ir 1275 ģimenes ārstu prakses). Jaunnedēļ senioru vakcināciju sāk tieši ģimenes ārstu prakses, līdz ar to tiem pensionāriem, kuru ģimenes ārstu prakses šo pakalpojumu neveic, vakcinācija vēl kādu brīdi būs jāpagaida.

Juhņēviča klāsta, ka senioru dati no vietnes www.manavakcina.lv un no registrācijas tālruņa pieteikumiem tiks tālāk nodoti ģimenes ārstu praksēm. Prakses, kas sniedz vakcinācijas pakalpojumus, saskaņā ar vakcinēties gribētāju sarakstu veiks vakcīnu pieprasījumu Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), kas nepieciešamo devu skaitu piegādās katrai praksei.

Veselības ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Oskars Šneiders, taujāts, vai seniori ar kustību traucējumiem un pārvietošanās grūtībām vakcīnu varēs saņemt dzīvesvietā, atbild, ka pie šādas iespējas vēl tiek strādāts. Iespējams tas būs, taču vēl nav skaidrs tehniskais risinājums – vai to nodrošinās ģimenes ārsts vai kāds cits vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs. 

Lai seniori varētu saņemt vakcīnu, viņiem ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas viņus iekļaus vakcinējamo sarakstā. Var būt situācija, ka ģimenes ārsta prakse līgumu par vakcināciju nav noslēgusi, taču sarakstu veido. Tiem senioriem, kuri, vēršoties pie ģimenes ārsta, ir noskaidrojuši, ka prakse nedz vakcinē, nedz veido vakcinējamo sarakstus, vai nu ir jāreģistrējas vietnē www.manavakcina.lv, vai jāzvana pa bezmaksas reģistrācijas tālruni 8989.

Ņemot vērā, ka šajā brīdī ir maksimāli svarīgi nodrošināt iedzīvotāju virs 70 gadiem vakcināciju, Veselības ministrija lūdz šajās un turpmākajās dienās reģistrācijas tālruni izmantot tikai tiem iedzīvotājiem, kas ir vecumā virs 70 gadiem, lai iegūtu informāciju par viņu vakcinācijas vēlmi. Jau šobrīd vietnē www.manavakcina.lv un pa bezmaksas tālruni 8989 savu vēlmi vakcinēties reģistrējuši vairāk nekā 28 400 iedzīvotāju vecumā virs 60 gadiem, no tiem gandrīz 13 300 ir vecumā virs 70 gadiem.

Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska teic, ka sarakstu izveide būs liels izaicinājums, jo ārsti tikai pagājušajā ceturtdienā uzzinājuši, ka viņiem tādi būs jāveido. Turklāt saskaņā ar ārstes teikto ne visi seniori zvanīs paši. Būs tādi, kuri būs ārstam personīgi jāuzrunā, tostarp cilvēki ar atmiņas traucējumiem vai psihiskām kaitēm.

Juhņēviča stāsta, ka Latvijā vecumā virs 70 gadiem ir vairāk nekā 187 000 iedzīvotāju un līdz marta beigām plānots vakcinēt vairāk nekā 57 000 iedzīvotāju šajā vecuma grupā, ņemot vērā esošo vakcīnu piegādes plānu.


Trausls uzlabojums

Līdztekus vakcinācijas aktualitātēm veselības ministrs Pavļuts un SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, informējot par epidemioloģisko situāciju, uzsver, ka situācija uzlabojas, tomēr joprojām ir trausla. Turklāt nedrīkst aizmirst par jauno lipīgo vīrusa celmu, kas nonācis arī Latvijā un konstatēts 3% saslimšanas gadījumu. 

Pašlaik Latvijā 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju, salīdzinot ar 10. janvāri, kad tas bija visaugstākais, ir samazinājies par 8%, un ir 523,4. Pēdējās septiņās dienās par pusprocentu ir samazinājies pozitīvo testu īpatsvars, sasniedzot 7,7%, pēdējā nedēļā par 5% ir samazinājies stacionēto pacientu skaits.

Perevoščikovs ir pārliecināts, ka tas norāda, ka stingrie ierobežojumi ir devuši pozitīvu efektu slimības izplatības samazināšanā. Tomēr gan epidemiologs, gan veselības ministrs uzsver: skaitļi vēl joprojām ir gana augsti, ir risks par lipīgākā vīrusa paveida izplatību, tāpēc pašlaik par plašu ierobežojumu atcelšanu runāt nav pamata. 

Pavļuts atkārtoti atgādina: Covid-19 ar mums būs vēl ilgu laiku, un ir jāmācās ar to sadzīvot. Tomēr pamatprincips ir nemainīgs: būtiska ierobežojumu pārskatīšana iespējama tad, kad 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegs 200. Līdz ar to veselības ministrs arī neatbalsta Ekonomikas ministrijas izstrādātos priekšlikumus, kā skaistumkopšanas nozare varētu atsākt darbu. Ministrs uzskata, ka minētais priekšlikums paredz pārāk plašu pakalpojumu klāstu un pārāk strauju ierobežojumu atcelšanu. Tiesa, par šo jautājumu gala lēmums tiks pieņemts šodienas valdības sēdē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas