Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Sērga vēl soļo pa meža takām

Lai gan Āfrikas cūku mēra izplatība Latvijā turpinās un bīstamā sērga iekaro arvien jaunas līdz šim neskartas teritorijas, jau gandrīz gadu ar to nav inficējušās mājas cūkas. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis norāda, ka fakts vērtējams pozitīvi, tomēr vēl ir pāragri atslābināties, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Lai pasargātu savus lopus, visiem Latvijas cūkkopjiem jāievēro biodrošības pasākumi. Cik tie stingri, atkarīgs no saimniecības lieluma un darbības mērķiem, proti, tiem, kas audzē daudz cūku un tās tirgo, jāievēro krietni vairāk prasību nekā tiem, kam ir tikai pāris lopiņu pašu patēriņam. Balodis atklāj, ka, lai gan biodrošība šobrīd obligāta visiem cūku turētājiem, prasības ievēro 89%. Viņš norāda, ka tas varētu šķist daudz, tomēr jāatceras - katra saimniecība, kas ignorē drošības pasākumus, rada nopietnus draudus pārējiem: "Vienalga, vai tā ir privātmāja ar vienu dzīvnieku vai komercferma, saslimšanas gadījumā ierobežojumu zona skars arī kaimiņus. Var rasties situācija, kad vienas cūkas dēļ uz ilgu laiku tiek paralizēts blakus esošais komplekss." Biodrošības pasākumus pārsvarā neievērojot mazās saimniecības.Par radušos situāciju nobažījusies ir arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece: "Tā ir liela sāpe, ka komercsaimniecībai blakus ir kāds neapzinīgais, kuram ir pilnīgi vienalga, jo viņam ir tikai divas cūkas un viņu ĀCM finansiāli daudz neietekmēs." Taču viņa uzskata, ka lopu turētāji ir dažādi un arī starp mazajām saimniecībām ir strikti biodrošības ievērotāji. Pēdējais ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām Latvijā konstatēts 2015. gada septembrī, un kopumā pērn mēra dēļ bija jāiznīcina 213 mājas dzīvnieku, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinājumam - Igaunijā gada laikā ĀCM dēļ nokauts vairāk nekā 26 tūkstoši mājas cūku.ĀCM nozarei nodarījis zaudējumus, kas mērāmi vairākos miljonos, tāpēc, ja šovasar netiks konstatēti jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Zemkopības ministrija aicinās Eiropas Komisiju atcelt šobrīd Latvijā noteikto trešo jeb īpašo riska zonu. Tas atvieglos cūku un cūkgaļas produktu apriti.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 27.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas