Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sērskābais gudrons tuvojas gruntsūdeņiem un apdraud dzeramo ūdeni

Inčukalnā esošie dienvidu un ziemeļu sērskābes gudrona dīķi aizvien ir ķīmiski bīstamākais objekts valstī. Šajā teritorijā atrodas vairāk nekā 30 000 tonnu sērskābā gudrona, kas ar katru gadu aizvien vairāk tuvojas gruntsūdeņiem, tādā veidā apdraudot dzeramo ūdeni milzīgā teritorijā, pirmdien ziņo laikraksts Neatkarīgā.

"Es šobrīd neredzu nevienu iemeslu, kas liktu domāt, ka projekta realizācijas darbi varētu ievilkties," Neatkarīgajai savu pārliecību pauda jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Edmunds Sprūdžs un vides speciālisti.

Sērskābā gudrona neitralizācija norisināsies pie dienvidu dīķa, tāpēc pašlaik notiek infrastruktūras izbūve – laukuma un pagaidu noliktavu izbūve. Pamati visām konstrukcijām jau ir ielikti un cer pabeigt līdz decembra beigām. Reāli dīķu attīrīšana varētu sākties nākamā gada martā. Projektu plānots pabeigt 2015. gada rudenī, kad teritorija nonāks Latvijas valsts mežu pārziņā. Kopējās izmaksas ir 20,378 miljoni latu, no kuriem ERAF finansējums ir 14,265 miljoni latu un valsts budžeta finansējums – 6,113 miljoni latu, ziņo Neatkarīgā.

Laikraksts vēsta, ka daudz ātrāk ar sanācijas darbiem sokas Jelgavā, likvidējot šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvi Kosmoss. "Projekts rit necerēti veiksmīgi, un jau pašlaik tiek veikts nepieciešamais, lai uzstādītu attīrīšanas iekārtas. Viss notiek pēc projekta, un nākamā gada 1. jūlijā Kosmosa piesārņojums būs novērsts," sarunā ar Neatkarīgo skaidroja Valsts vides dienesta ģenerāldirektors Vilis Avotiņš. Projekta ietvaros jūlija sākumā Jelgavā nojauca vairākas Pārlielupes cietuma ēkas Garozas ielā un demontētos materiālus izmantoja bīstamo atkritumu izgāztuves Kosmoss baseinu stabilizēšanai. Kopējās projekta izmaksas lēšamas apmēram četros miljonos latu. No sākotnēji septiņām vispiesārņotākajām vietām reālie darbi sākušies tikai divās vietās. "Pašlaik meklē kompromisu ar privātajiem zemes īpašniekiem Olainē. Visdrīzāk nākamais objekts varētu būt tieši Olaine, kur veiks sanācijas projektu," skaidroja V. Avotiņš. Neatkarīgā ziņo, ka par Liepājas Karostas teritoriju un Rumbulas bijušā lidlauka teritoriju sanāciju pagaidām reālu plānu nav. Viens no iemesliem, kas bremzē, ir ierobežotie budžeta līdzekļi. Kaut arī 70% no projekta izmaksām sedz no Eiropas Savienības naudas, tomēr valsts līdzfinansējumam ir jābūt pietiekami lielam.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas