Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sešu Latvijas augstskolu studenti strādās pie risinājumiem cīņai ar Covid-19 krīzi

Sešu Latvijas augstskolu studenti divu nedēļu laikā centīsies izstrādāt risinājumus Covid-19 krīzes pārvarēšanai izglītības, veselības aprūpes, uzņēmējdarbības un drošības organizācijām un uzņēmumiem, aģentūru LETA informēja Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

RTU, Latvijas Universitāte, Latvijas Jūras akadēmija, Liepājas Universitāte, Ventspils Augstskola un Biznesa augstskola Turība vienojušās par kopēju rīcību Covid-19 krīzes seku apturēšanai un izveidojušas triecienprogrammu CrisisLab.

Universitātē atklāja, ka programmā varēs iesaistīties visu Latvijas augstāko izglītības iestāžu studenti, lai izstrādātu risinājumus pašvaldību un valsts sektora, industriju, nevalstisko organizāciju problēmsituācijām, kas radušās vai var rasties globālās pandēmijas, ārkārtas stāvokļa un noteikto pārvietošanās, pulcēšanās un sociālās distancēšanās ierobežojumu dēļ.

Studenti kopīgi izstrādās un piedāvās rīkus un metodes attālināta mācību procesa uzlabošanai, pacientu konsultēšanai neklātienē, ekonomiskās krīzes bremzēšanai un citām problēmām.

Programmas CrisisLab vadītāja, RTU Studentu inovāciju grantu programmas vadītāja Liene Briede uzsvērusi, ka šajā krīzē viss notiek tik strauji, ka jāmeklē risinājumi ne tikai šī brīža problēmām, bet arī izaicinājumiem, kurus vēl neapzināmies. Viņa norādīja, ka tika uzrunāti 40 000 studenti piecās augstskolās, kas organizē programmu, gan citu Latvijas augstākās izglītības iestāžu studenti, lai viņi ātri atrastu reālus un praktiski ieviešamus risinājumus.

Studenti pieteikties dalībai CrisisLab var no 18.aprīļa mājaslapā www.crisislab.lv.

Risinājumu izstrādei tiks veidotas studentu komandas, tām palīdzēs mentori un eksperti. Labāko risinājumu autori saņems naudas balvas, kuru kopējais balvu fonds ir 20 000 eiro.

Pēc RTU paustā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) programmai CrisisLab iesniegusi vairākas problēmsituācijas, kas saistās ar attālināto mācību procesu. Ministrija esot ieinteresēta, piemēram, izveidot virtuālu platformu, kurā būtu pieejamas dažādu mācību priekšmetu skolotāju konsultācijas izglītojamajiem, risinājumus tiešsaistes studiju procesa kvalitātes uzlabošanai, augstskolu noslēguma darbu izstrādei, skolēnu koncentrēšanās un uzmanības monitorēšanai, kā arī citus rīkus.

IZM Struktūrfondu departamenta direktore Santa Šmīdlere esot teikusi, ka Latvijas augstskolu studenti jau iepriekš ir pierādījuši, ka dažādās īsās programmās, piemēram, hakatonos, ir spējuši radīt un izstrādāt oriģinālus un praktiskus risinājumus, tāpēc IZM iesaistīšanās CrisisLab projektā esot likumsakarīga.

Turpretī Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) ir ieinteresēta atrast veidu, kā attālināti sniegt ārstu konsultācijas pacientiem un nosūtīt viņiem speciālistu slēdzienu, ievērojot datu aizsardzības prasības, pauda RTU.

Lai nodrošinātu attālinātas konsultācijas ārkārtējā situācijā ar Veselības ministrijas rīkojumu noteiktajām pacientu grupām, pirms konsultācijas uzsākšanas persona tiek mutiski identificēta. Taču neklātienes identificēšanas veids nenodrošina ticamu un drošu personas identifikāciju. RTU uzsvēra, ka pacienta veselības datu apstrādē ir jāievēro īpaši drošības pasākumi, piemēram, ja konsultācijas laikā tiek pārbaudīta pacienta veselības datu vēsture, tos nedrīkst izpaust trešajām personām bez pacienta rakstveida atļaujas. 

Tāpat ir jārisina jautājums par drošu datu pārraidi, lai trešajām personām nav iespēja neautorizēti "noklausīties" konsultāciju, kā arī jautājums par auditācijas pierakstu, tas ir, informācijas par identifikāciju, glabāšanu, skaidroja universitāte.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš norādījis, ka mūsdienu tehnoloģijas dod iespēju nodrošināt pacientam speciālista konsultāciju arī atrodoties attālināti, kas ir īpaši svarīgi šajā periodā, kad jārūpējas, lai pilnībā izslēgtu pacientu un ārstnieciskā personāla risku inficēties.

Viņš neizslēdz iespēju, ka šajā ārkārtas situācijā gūtā pieredze varētu palīdzēt efektīvāk strādāt arī nākotnē, kad attālinātas konsultācijas būtu kā alternatīva tiešam kontaktam ar pacientu situācijās, kad to pieļauj pacientam piemērotais ārstnieciskais process.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda uz Covid-19 krīzes izraisītu plastmasas atkritumu apjoma pieaugumu. Uzsverot nepieciešamību nodrošināt sabiedrības veselību un drošību, ministrija rosina meklēt videi draudzīgākus risinājumus. Tāpat problēmsituācijas pieteikuši arī dažādu jomu uzņēmumi un uzņēmēju biedrības, kā arī Nacionālie bruņotie spēki.

RTU uzsvēra, ka visas piecas augstskolas kopš pagājušā gada īsteno Latvijā vēl nebijušu programmu studentu inovatīvās domāšanas, jaunrades prasmju un uzņēmējspēju attīstīšanai Inovāciju granti studentiem. Aktivitātes un programmas visa līmeņa studentiem tiek īstenotas, gan sadarbojoties ar uzņēmumiem, gan augstskolām savstarpēji.

Inovāciju grantus studentiem koordinē IZM, savukārt līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Tikai par. Tikai publicējiet lūdz, cik tas viss maksā. Un lai nesanāk kā tajā hakatonā, kur iegrūda tūkstošus, bet dabūja sejas masku par cenu, kura 5 reizes lielāka nekā Depo.
piedodiet
p
Tas ir slikts joks. Skolnieki, un studenti bez darba stāža ir tikai skolnieki, var tikt izmantoti tikai kā izpalīgi specu uzraudzībā. Pie tam - zinot pasniedzēju naidu pret gudrākajiem studentiem kā konkurentiem, projektos laidīs tikai hiperaktīvos dē līdējus. Valstiņ, tev nav naudas, kur likt?
Ede
E
Krīze dod iespēju visiem. Ja lattelekom un microsoft salaidz poda eveseliba tad jāmeklē citas iespējas un studenti ir vislabāk organizētie pēc lattelekom un microsoft. Vismaz labums studentiem nebūs jākļūst apkārt, bet varbut zem tiem jāsmejas kādas lielākās zivs? Jo okupācijas laikosari nebija riktīgi celtnieku tikai labi organizētas studentu vienības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas