Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Siliņa atceļ komandējumu uz Vīni

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) aizņemtības dēļ atcēlusi rītdien, 12.aprīlī, plānoto komandējumu uz Vīni, informēja Siliņas preses sekretārs Aleksis Zoldners.

Līdz ar to tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) nepildīs Ministru prezidenta un ārlietu ministra pienākumus.

Siliņai bija paredzēts piedalīties Eiropadomes priekšsēdētāja Šarla Mišela organizētajās Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju darba vakariņās, kurās pārrunā nākamo ES Stratēģisko programmu un prioritāro politiku virzienus.

LETA jau vēstīja, ka ar Siliņas rīkojumu 12.aprīlī un 13.aprīlī par Ministru prezidenta un ārlietu ministra pienākumu izpildītāju tika iecelta tieslietu ministre Lībiņa-Egnere.

Šāds lēmums par valdības locekļu aizvietošanu tika pieņemts, jo Siliņa plānoja doties vizītē uz Austriju.

Siliņa no šodienas uz laiku pilda arī ārlietu ministra pienākumus, jo bijušais premjers Krišjānis Kariņš (JV) atkāpās no ārlietu ministra amata saistībā ar Ministru prezidenta amata laika privāto avioreisu skandālu.

Jau vairākus mēnešus publiskajā telpā aktuāls ir skandāls par Kariņa premjerēšanas laikā vadīto delegāciju komandējumos izmantotajiem privātajiem avioreisiem, kas daļā sabiedrības izpelnījušies kritiku. No 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai Kariņa un viņa darbinieku komandējumos privātajiem reisiem iztērēti 613 830 eiro, bet kopā ar Eiropas Savienības segto izmaksu daļu tēriņi sasniedz 1,36 miljonus eiro.

Savukārt Valsts kontrole revīzijā ir konstatējusi, ka nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot Kariņa speciālos lidojumus, Latvijas un Eiropas Savienības (ES) Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 000 eiro nepamatotus izdevumus.

Valsts kontrole uzskata, ka, izmantojot speciālos lidojumus arī gadījumos, kad valstī nebija izsludināta ārkārtējā situācija un kad samērojamā laikā bija pieejamas regulāro komercreisu alternatīvas, ir pieļauta nelikumīga rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, kas radījusi papildu vismaz 221 566 eiro valsts budžeta izdevumus. Savukārt pieļautā neekonomiskā rīcība, pēc Valsts kontroles aplēsēm, radījusi papildu vismaz 323 688 eiro izdevumus ES Padomei.

Paralēli Valsts kontroles revīzijai pārbaude notika Ģenerālprokuratūrā, un tās rezultātā sākts kriminālprocess, kurš nodots izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Dienesta pārbaude par Kariņa līgumreisu izmantošanas tiesiskumu uzsākta arī Valsts kancelejā. Siliņa uz dienesta pārbaudes laiku no amata atstādināja Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas